Εμπνευσμένοι από την συμπλήρωσή 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα,τέσσαρις νέοι Κεφαλλονίτες αποφασίσαν να ζωντανέψουν την ιστορία

Newsroom

1864-2024.Κεφαλονιά

Είμαστε τέσσερεις νέοι άνθρωποι. Μας ενώνει η αγάπη για τον κοινό τόπο καταγωγής. Εμπνευσμένοι από  την συμπλήρωσή 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα,αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε την ιστορία και παράλληλα, να τιμήσουμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Κεφαλονιά. Φορέσαμε τις παραδοσιακές μας ενδυμασίες, από διάφορες περιοχές του νησιού, παρμένες από υδατογραφίες της τότε εποχής. Η φωτογραφία, αποθανάτισε το σύγχρονο αποτύπωμα της πολιτιστικής μνήμης του τότε, στο σήμερα. Στις λήψεις μας,βρισκόμαστε τόσο σε ερείπια όσο και σε γειτονιές γεμάτες ζωή, σε μια προσπάθεια να δείξουμε ότι όσοι σεισμοί και δεκαετίες και αν περάσουν, όσο και να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας, οι ρίζες μας δεν θα κοπούν ποτέ. Είναι οι ίδιες ρίζες, που κράτησαν την κεφαλληνιακή παράδοση ζωντανή μέσα στους αιώνες, αντλώντας βέβαια στοιχεία από τους κατακτητές, αλλά χωρίς ποτέ να χάσουν την αρχαία και βυζαντινή τους ταυτότητα.  Άλλωστε, η παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μεταφορά της φλόγας. Οι ρίζες αυτές, οι δικές μας ρίζες, πιστεύουμε ότι αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους τους Κεφαλλήνες, όπου και αν ανταμώσουμε ανά την Υφήλιο!

Οι φορεσιές που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες, είναι παρμένες από τις υδατογραφίες του Γεράσιμου Μπιτζαμάνου, από το λαογραφικό μουσείο Κεφαλονιάς, και από το βιβλίο «Ιστορία της αγροτικής και αστικής ενδυμασίας στην Κεφαλονιά», Ελένη Μαρίνου Κοσμετάτου, εκδόσεις Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Ενδυματολογική επιμέλεια : Κωσταντίνος Ανδρεόλας.

Φωτογραφική επεξεργασία: Μαρίνος Σιμάτος, Κωσταντίνος Ανδρεόλας.

Συμμετέχοντες: Χαραλαμπία Καρούσου- Τσελέντη, Ζωή Γιαννούλη, Θεοφανώ Κομζία, Μαρίνος Σιμάτος, Ηλίας Βασιλάτος, Kωσταντίνος Αδρεόλας.

Ευχαριστίες : 

Ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο Πόρου « ο Πρόννησος» και την πρόεδρο Ασπασία Σεριάτου,

τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίας Ειρήνης «το Αράκλι» και τον Σωκράτη Μανέντη,

οι οποίοι μας άνοιξαν τα βεστιάριά τους για να δανειστούμε φορεσιές.

Ευχαριστούμε επίσης το χώρο τέχνης και δράσης «Βρυσάκι» και το «Tazza All Day Bistro & wine bar» για την άδεια φωτογράφισης στον χώρο τους.

Ευχαριστούμε την κ. Σοφία- Ελένη Αθανασάτου για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια στην ολοκλήρωση του έργου.

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ