Μουσείου Ελιάς στα Μακρυώτικα Πυλάρου δείγμα πολιτισμού της αγροτικής μας ιστορίας [pics&vid]

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Τα Μακρυώτικα που είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής της Πυλάρου,φιλοξενεί ένα από τα πιο ειδικά μουσεία της Κεφαλονιάς, το Μουσείο Ελιάς που κατασκευάστηκε για να στεγάσει την πλούσια παράδοση στην παραγωγή λαδιού.

Το Μουσείο παλαιό Ελαιοτριβείο ιδιοκτησίας της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου, που ευγενικά παραχώρησε η Εκκλησία στον Δήμο Πυλαρέων εγκαινιάστηκε το 2010 και χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική πρωτοβουλία “LEADER +”,και στεγάζεται σε ένα παλιό ελαιοτριβείο που κτίστηκε το 19ο αιώνα και αναστηλώθηκε από τον Δήμο Πυλαρέων με δήμαρχο τον Μάρκο Κοτσιλίνη.

Φωτογραφίες από τα εγκαινία, αρχείο Ρούλα Μουστάκη.
Φωτογραφίες από τα εγκαινία, αρχείο Ρούλα Μουστάκη.

Το ελαιοτριβείο είναι από μόνο του σπουδαίο στοιχείο του μουσείου, καθώς είναι παραδοσιακά χτισμένο και ακολουθεί τις προδιαγραφές της εποχής του. Τα στοιχεία του κτιρίου και του εξοπλισμού έχουν διατηρηθεί στο ακέραιο.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Στον χώρο της έκθεσης του Μουσείου Ελιάς μπορεί κανείς να δει μυλόπετρες, τη λίμπα, στάσεις, τσόλια και ακόμη και τα πιθάρια (πλιθάρια)όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι όπου αποθηκευόταν το λάδι.Πέτρα από την περιοχή Φάλαρη της Κεφαλονιάς χρησιμοποιήθηκε για το δάπεδο και συντηρήθηκαν με επιμέλεια τα κινητά μέρη, τα μηχανήματα και τα εργαλεία της εποχής.

Η συγγραφέας-λαογράφος κα.Ρούλα Μουστάκη οδηγώντας μας σε μια παιγνιώδη ξενάγηση, μας περιηγήσε στο Μουσείο σε ένα διαχρονικό ταξίδι στον πολιτισμό και την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής του ελαιόλαδου στην Πύλαρο που λειτουργούσαν 14 ελαιοτριβεία αλλά και στη διαρκή αναζήτηση του ωραίου.

Ελιά (λαδοελιά) στην Πύλαρο
Η συγγραφέας-λαογράφος κα.Ρούλα Μουστάκη

Η ξενάγηση στο Μουσείο απο την κα. Ρούλα Μουστάκη έχει ιδιαίτερα βιωματικές διαστάσεις για την ιστορία της ελιάς, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή την οικονομία και την επιβίωση των ανθρώπων της περιοχής της Πυλάρου αποτελώντας ανέκαθεν σύμβολο αγώνων,ευημερίας, ειρήνης,γονιμότητας και ευφορίας.

Το Μουσείο της Ελιάς στα Μακρυώτικα που επαναλειτούργησε ξανά το καλοκαίρι του 2023,θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα ζωντανό δείγμα της αγροτικής παραγωγής της περιοχής της Πυλάρου. Με περισσότερες δράσεις απο τον Δήμο Σάμης ώστε να αναδείξει, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία στον τουριστικό τομέα, τα πρωτογενή παραδοσιακά μας προϊόντα.

Ευχαριστούμε την συγγραφέα-λαογράφο κα.Ρούλα Μουστάκη,για την ξενάγηση στο Μουσείο Ελιάς.

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ