Ξεκινάει σε λίγες ημέρες,το έργο ανακατασκευής του πολύπαθου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι που από τον σεισμό του 2014, κατά τον οποίο το μουσείο υπέστη καταστροφικές ζημίες έως και το 2019, δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία για την επαναλειτουργία του μουσείου.
Οι εργασίες κατεδάφισης του ιστορικού κτιρίου του Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες από την Τεχνική Εταιρία που έχει αναλάβει το έργο,
Το έργο με προϋπολογισμό 7.134.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα αυστηρά πλαισία που αποφάσισε η Κομισιόν μετά και την παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πίεση που αντιμετωπίσαν πολλά κράτη μέλη στην έγκαιρη υλοποίηση των σχετικών έργων.
το ιστορικο του εργου
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ
Οι προαπαιτούμενες διαδικασίες για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς τμήμα του κτηρίου του μουσείου ρυμοτομούνταν επί της οδού Βαλλιάνου, ξεκίνησαν το 2020.
Η τροποποίηση εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2021. Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, στις 25 Οκτωβρίου 2021, ενώ η προμελέτη ανακατασκευής του κτηρίου εγκρίθηκε, από το Συμβούλιο Μουσείων, στις 18 Ιουλίου 2022.
Προβλέπεται η δομική και γεωμετρική «ανασχεδίαση» του υφιστάμενου κτηρίου και η αντικατάστασή του με νέο, στη μορφή που έχει σήμερα, υπακούοντας στο ρεύμα του μοντερνισμού, ως έργο του Πάτροκλου Καραντινού, διατηρώντας απολύτως τον όγκο και την αισθητική του».
Κατά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος αποφασίστηκε ότι το κτήριο χρήζει δομικής, τεχνολογικής και λειτουργικής αναβάθμισης, μέσω της καθαίρεσης και της ανακατασκευής του διατηρώντας την εξωτερική ογκοπλασία και την αισθητική του. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, έργο του Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, κτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Ο ανασχεδιασμός της αρχιτεκτονικής προμελέτης ακολουθεί τα μορφολογικά στοιχεία του υφιστάμενου κτίσματος, ενώ ο κύριος όγκος των διαφοροποιήσεων σε σχέση με το υφιστάμενο κτήριο, αφορά στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, αυξάνεται η ωφέλιμη επιφάνεια των εκθεσιακών χώρων, ώστε η λειτουργική του αναβάθμιση να καλύπτει τις ανάγκες ενός σύγχρονου κτηριολογικού προγράμματος. Το νέο Μουσείο εμβαδού 1.366 τ.μ., θα πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ».