Η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας&Ιθάκης ”Στα ίχνη πολεμιστή ηλικίας 3.274 ετών”[pics&video]

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΕΣ:ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ ΒΙΝΤΕΟ:ZERVATAPRESS

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα που εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά: η ταφή ενός νέου άνδρα πολεμιστή, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. – δηλαδή 3.274 χρόνια πριν.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Πρόκειται για ταφή ενός νέου άνδρα, που φέρει μαζί του τον οπλισμό του και χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ., την ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο. Το εύρημα είναι μοναδικό σε σημασία, όχι μόνο για την Κεφαλονιά, αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τη στρατιωτική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της εποχής.

Η ταφή ήταν κτερισμένη με ξίφος, δόρυ, βέλη, πιθανότατα οδοντοφρακτο κράνος (τύπου που παραπέμπει στα ηρωικά ιδεώδη των Μυκηναίων πολεμιστών) και τρία πήλινα αγγεία. Τα αντικείμενα αυτά, εκτός από τη λειτουργική τους αξία, φανερώνουν το υψηλό κοινωνικό status του νεκρού και ίσως την ταυτότητά του ως πολεμιστή ή μέλους μιας ελίτ τάξης.

Η ανακάλυψη αυτή φωτίζει πτυχές της μυκηναϊκής παρουσίας στην Κεφαλονιά και ενισχύει τον ρόλο της περιοχής ως ενεργό κομμάτι του ευρύτερου πολιτισμικού και εμπορικού δικτύου του Αιγαίου εκείνης της εποχής.

Η παρουσίαση του μοναδικού για την Κεφαλονιά αρχαιολογικού ευρήματος έγινε από  τον κ.Γρηγόρη Γρηγορακάκη Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Αρχαιολόγος PhD, με ειδίκευση στη  Γεω(Αρχαιο)πληροφορική ο οποίος συντόνισε την επιστημονική παρουσίαση και αναδείξε τον τεχνολογικό και χωρικό χαρακτήρα της μελέτης.

Δείτε όλη την παρουσίαση της εκδήλωσης στο βίντεο :

Την εκδήλωση προλόγισε η Ελένη Παπαφλωράτου Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μνημείων, Αρχαιολόγος MSc, με βαθιά γνώση της Μυκηναϊκής εποχής και της πολιτισμικής σημασίας του ευρήματος.

Η Ευφροσύνη Βίκα, Δρ. Αρχαιολόγος με ειδίκευση στη βιομοριακή αρχαιολογία,επικεντρώθηκε στις ανθρωπολογικές, οστεολογικές και ισοτοπικές αναλύσεις του πολεμιστή, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία για την καταγωγή, την υγεία και τις διατροφικές του συνήθειες.

Η συνεργασία των τριών επιστημόνων ήταν μια ολιστική, σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση, φωτίζοντας πτυχές της προϊστορικής ζωής στην Κεφαλονιά που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες.

Η μελέτη του πολεμιστή ξεχωρίζει για τον έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα της, που αναδεικνύει τη σημασία και το εύρος του ευρήματος. Πέρα από τις παραδοσιακές αρχαιολογικές μεθόδους, η ερευνητική προσέγγιση περιλαμβάνει:

Ανάλυση ισοτόπων (στραντίου, οξυγόνου κ.ά.) για την ανίχνευση της γεωγραφικής καταγωγής και των διατροφικών συνηθειών του πολεμιστή.

Αναλύσεις GIS (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών) για τη χαρτογράφηση και χωρική αποτύπωση του ταφικού συνόλου,

Πετρογραφική ανάλυση των υλικών για την κατανόηση της προέλευσης και της τεχνολογίας κατασκευής,

Φασματοσκοπία μάζας πυρήνα για τη χημική σύσταση των μετάλλων και άλλων υλικών,

Ανθρωπολογικές και οστεοαρχαιολογικές αναλύσεις για την ταυτοποίηση του φύλου, της ηλικίας και της γενικότερης φυσικής κατάστασης του νεκρού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβ.Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος,ο βουλευτής Κεφαλονιάς&Ιθάκης Παναγής Καππάτος,ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Σωτήρης Κουρής, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αργοστολίου κ. Διονύσης Μινέτος και κ. Διονύσης Κωνσταντάτος,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου Νίκος Βαλλιανάτος,ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κουρούκλης,ο πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος,και ο πρώην Αντιδήμαρχος του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς Βαγγέλης Κεκάτος,που η παρουσία τους υπογράμμισε τη σημασία του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού ευρήματος για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κεφαλονιάς.

Μέσα από αυτή την πολυεπίπεδη προσέγγιση, το εύρημα μετατρέπεται σε πολύτιμη πηγή γνώσης για τη Μυκηναϊκή Κεφαλονιά, τη θέση της στον ευρύτερο αιγαιακό κόσμο και τις πολιτισμικές και κοινωνικές δομές της εποχής.

Η Κεφαλονιά συνεχίζει να αποκαλύπτει τους πολύτιμους θησαυρούς της ιστορίας της.

Copyright Notice
Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ