Αλλάζει το πλαίσιο σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας – Τα κίνητρα για τους εργοδότες και ο στόχος αύξησης του μέσου μισθού

Newsroom

Η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων μπαίνει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της ηγεσίας του υπουργείο Εργασίας, μέσα από εκτενή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που θα οδηγήσει στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει μειωθεί δραματικά ο όγκος των εργαζομένων που έχουν υπογεγραμμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζει την Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό. Να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από ΣΣΕ βρίσκεται στο 57% και η δέσμευση που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη-μέλη είναι να αυξήσουν την κάλυψη στο 80%, με στόχο τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

«Έχουμε διάθεση να αυξήσουμε το ποσοστό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουμε να εκδώσουμε έναν οδικό χάρτη για να βελτιώσουμε το καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο χάρτης αυτός θα ψηφιστεί άμεσα μετά από το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες για να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις, με στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει και να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ το 2027» ανέφερε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Το νέο πλαίσιο θα στοχεύει στο να εξασφαλιστούν καλύτεροι μισθοί για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, με αύξηση του ποσοστού εκείνων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η κοινοτική οδηγία 2022/2041 για επαρκείς μισθούς που υποχρεώνεται να εφαρμόσει η χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρωτοβουλίες του υπουργείου εντάσσεται η επικείμενημείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα (από 50%+1 στο 40%), προκειμένου να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επεκτείνονται χωρίς περιορισμούς σε όλους τους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου.

Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να περιληφθούν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, εντός του Μαΐου, αφορούν:

  • τη μείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 51%, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους για να μην υποχρεωθούν να αυξήσουν τους μισθούς που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις
  • την διαφοροποίηση της πολιτικής για τις αυξήσεις που ορίζουν οι συμβάσεις στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
  • την απλοποίηση των διαδικασιών του ΟΜΕΔ ώστε να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και, σε πολλές περιπτώσεις, οι διαφορές να λύνονται εξωδικαστικά πριν από την προσφυγή στη διαιτησία.
  • την απλοποίηση των διαδικασιών στη νομιμοποίηση και εγγραφή των συνδικαλιστών, αλλά και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων στο ψηφιακό Μητρώο που προβλέπεται από το νόμο Χατζηδάκη. Για το θέμα, αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ