Ένα όνομα με μεγάλη ιστορία είναι το όνομα Γερουλάνος. Μία ιστορία που μας πάει πολύ πίσω στο 1765 όταν και γεννήθηκε ο γενάρχης της οικογένειας Νικόλαος Γερουλάνος. Η αρχοντική οικογένεια έχει τις ρίζες της στην Κεφαλονιά. Οι σπουδές δεν έλειψαν από κανένα μέλος της οικογένειας ακόμη και σε εκείνα τα χρόνια που ήταν πολύ πιο δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με την μόρφωσή του. Το όνομα Γερουλάνος συνδέθηκε με την ιατρική, την πολιτική αλλά και το Στέμμα χάρη στα μέλη της οικογένειας που θέλησαν να βάλουν ψηλούς στόχους και να μην βασιστούν στα χρήματα που πέρασαν από γενιά σε γενιά.
Πάμε να δούμε τη διαδρομή της οικογένειας ανά τα χρόνια αλλά και τους σημερινούς συνεχιστές του ονόματος.
Οι ρίζες της Κεφαλλονίτικης αρχοντικής οικογένειας
Όλα ξεκίνησαν από την Κεφαλονιά και τον γάμο του γιου του Νικόλαου Γερουλάνου, Γιάννη, με την Ελένη Δελλαπόρτα η οποία ήταν γόνος εύπορης και αρχοντικής οικογένειας. Οι δυο τους απέκτησαν τον Μαρίνο Γερουλάνο ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γιατρούς.
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ
Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς ανάγκασαν την οικογένεια να εγκαταλείψει το νησί οπότε ο Μαρίνος Γερουλάνος έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα, στο Ληξούρι και το Αργοστόλι. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 1892 έγινε διδάκτορας. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και το 1897 έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας. ύστερα από πρόσκληση της βασίλισσας Όλγας, διορίστηκε διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Ευαγγελισμού. Από τότε ίσως ξεκίνησαν και οι σχέσεις της οικογένειας με το Παλάτι που όπως θα δούμε στη συνέχεια ήταν πολύ στενές.
Ο Μαρίνος Γερουλάνος συνεργάστηκε με τον Πέτρο Κόκκαλη (πατέρα του Σωκράτη) ο οποίος υπήρξε δημοφιλής γιατρός του μεσοπολέμου. Το Λαϊκό Νοσοκομείου της Αθήνας ιδρύθηκε από τον πρώτο.
Μεγάλο ήταν το φιλανθρωπικό του έργο. Παραχώρησε δωρεάν γη προς εγκατάσταση στους πρόσφυγες, δώρισε την ιδιωτική του κλινική δημιουργώντας έτσι το «Γερουλάνειο Ίδρυμα» αλλά δώρισε και ρευστό στο πολεμικό ναυτικό και στην εκκλησία.
Η περιουσία της οικογένειας ωστόσο ήταν αρκετά μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι της άνηκαν οι περιοχές που βρίσκεται σήμερα η Αργυρούπολη και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης.
Ο Μαρίνος Γερουλάνος παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα Μίτζλαφ και απέκτησαν μαζί το Ιωάννη, τη Κλειώ, τη Μαριάνθη, την Έρρικα και την Ειρήνη.
Πέθανε ο αρχαιολόγος Μαρίνος Γερουλάνος https://t.co/vhNDBRXd3q pic.twitter.com/dMKG1txTon
— Times News (@timesnewsgr) March 3, 2018
Ο γιος του Ιωάννη Γερουλάνου που έζησε μέσα στο… Παλάτι
Ενδιαφέρον θα είχε να αναφερθούμε στη ζωή του γιου του Ιωάννη Γερουλάνου και της Δέσποινας Στρέιτ, Μαρίνου. Ως μαθητής πήγε στο Κολλέγιο Αθηνών. Δεν ακολούθησε τα χνάρια του συνονόματου παππού του που ήταν γιατρός ωστόσο επέλεξε να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Μάλιστα έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Guelf του Καναδά. Πήρε δηλαδή… κάτι από τον παππού του.
Από το 1961 ξεκίνησαν οι σχέσεις του Μαρίνου Γερουλάνου με το παλάτι όταν και διορίστηκε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλέως Παύλου. Για τρία χρόνια έμεινε στην ίδια θέση μέχρι να γίνει τελετάρχης του Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι το 1967. Πολύτιμος φαίνεται ότι έγινε από την βασιλική οικογένεια αφού από το 1967 έως το 1974 διετέλεσε αυλάρχης της Βασίλισσας Άννας Μαρίας.
Μεταπολιτευτικά υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού επί υπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1975 ανέλαβε τη γενική γραμματεία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του τότε υπουργείου Συντονισμού. Έγινε σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών από το 1981 ως το 1986.
Το 1981 έκανε την επιχειρηματική του απόπειρα και ίδρυσε επιχείρηση ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά.
Παντρεύτηκε την Αιμιλία Καλλιγά και έκανε τέσσερα παιδιά: την Ειρήνη, τη Δέσποινα, τον Παύλο και τη Μαρίνα.
Ο Παύλος Γερουλάνος απορρίπτει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ: Άρθρο για την επέτειο της 3ης του… https://t.co/wQfHwqavwQ pic.twitter.com/0M7JuJfWIR
— HellasJournal.Com (@HellasJournal) September 3, 2017
Παύλος Γερουλάνος ο φίλος του Γιώργου Παπανδρέου
Ο Παύλος Γερουλάνος ο μοναχογιός του Μαρίνου Ι. Γερουλάνου φέρει ένα «βαρύ» όνομα τόσο από την πλευρά του πατέρα του όσο και από τη πλευρά της μητέρας του, Αιμιλίας Καλλιγά. Προπάππος του είναι ο Αντώνης Μπενάκης ο οποίος υπήρξε υφυπουργός Οικονομικών του Ελευθερίου Βενιζέλου και ήταν ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη. Μάλιστα ο Αντώνης Μπενάκης ήταν αδερφός της Πηνελόπης Δέλτα, η οποία είχε δισέγγονο τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Παύλος Γερουλάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στο ελληνικό κολλέγιο του Λονδίνου. Το αντικείμενο που επέλεξε να σπουδάσει στο Κολλέγιο Ουίλιαμς ήταν η ιστορία. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT.
Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες στο εξωτερικό ωστόσο κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα για αν ασχοληθεί με τα ιχθυοτροφεία που έχει η οικογένειά του στην Κεφαλονιά.
Η φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου προϋπήρχε της ενασχόλησης του με την πολιτική. Κι όπως οι σημαντικότερες συναντήσεις στη ζωή μας έτσι κι αυτή έγινε εντελώς τυχαία.
Πώς διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους
Βρισκόμαστε στο έτος 1989 στη Βοστώνη σε ένα βιβλιοπωλείο. Ο φοιτητής τότε Παύλος Γερουλάνος αφού περιφερθεί λίγο στο βιβλιοπωλείο σταματάει σε ένα σταντ ε ενδιαφέροντες τόμους. Εκεί θα συναντήσει έναν Έλληνα ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κουβέντα που έπιασαν εκείνη την ημέρα εξελίχθηκε σε φιλία.
Πρώτο εγχείρημα των δύο φίλων ήταν η ίδρυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης με τον τίτλο «Ιδρυμα Ελληνικού Δυναμικού» η οποία στόχευσε στη δικτύωση των Ελλήνων που ζούσαν στο εξωτερικό. Η πρωτοπορία της οργάνωσης ήταν ότι λειτουργούσε χωρίς επικεφαλής.
Κάποια χρόνια αργότερα οι δυο φίλοι θα συνεργαστούν και σε επίπεδο πολιτικής αφού ο Παύλος Γερουλάνος υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον πήρε κοντά του στη θέση του διευθυντή του γραφείου του προέδρου. Το 2009 τοποθετήθηκε στην Κυβέρνηση Παπανδρέου στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στην μετέπειτα Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στους φίλους του Παύλου Γερουλάνου δεν συγκαταλέγεται μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Παύλος. Οι δύο άνδρες υπήρξαν συμμαθητές στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου. Άλλωστε η σχέση του ονόματος Γερουλάνου με την βασιλική οικογένεια είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν από τους προγόνους του.
Λάρα Μπαράζι: Η πετυχημένη γυναίκα του Παύλου Γερουλάνου
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει αποκτήσει δύο κόρες την Τατιάνα και την Αλεξάνδρα με την Λάρα Μπαράζι. Η Λάρα Μπαράζι – Γερουλάνου όπως λέγεται πλέον έχει καταγωγή από τη Συρία και είναι μέσα στον χώρο των επιχειρήσεων. Οι σπουδές της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες αφού είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Harvard. Δεν σταμάτησε όμως εκεί αφού απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Διεθνές Εμπόριο και τα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο Columbia των Η.Π.Α. Επίσης έχει πτυχίο στα Οικονομικά και την Αγροτική Ανάπτυξη. Για πέντε χρόνια απασχολήθηκε στις τραπεζικές επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές της τράπεζας Credit Lyonnais Bank στη Νέα Υόρκη. Ύστερα το 1998 ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς.
Πηγή:https://boro.gr/