Από τους σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας ο Θανάσης Χειμωνάς, για τον οποίο ο λόγος,που βρέθηκε εχθές Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στο Αργοστόλι για να παρουσιάσει το νέο του (οργουελικό) βιβλίο «Τρότζαν».
Το «Τρότζαν» είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για το δυστοπικό μέλλον που μας περιμένει. Ή μήπως για κάτι που ήδη ζούμε;
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και τη και τη διοργάνωσαν,η Καλλιτεχνική Ομάδα Kentro, οι Εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο “Φάρος”.
Το βιβλίο παρουσίασε ο Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός – ΔρΙστορίας,και αποσπάσματα διάβασε η Ελένη Παργινού, σκηνοθέτης – ηθοποιός,ενώ τον ενώ τη συζήτηση συντονίσε η φιλόλογος Αγγελική Γιανοπούλου.
Παρεμβάσεις στην παρουσίαση έκαναν οι:Γεράσιμος Γαβριελάτος, Δικηγόρος Κεφαλληνίας, και Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, Ιατρός.
Δείτε όλο το βίντεο της παρουσίασης στο βίντεο:
Ο κόσμος του «Τρότζαν»:
Στη συνοπτική παρουσίαση της έκδοσης διαβάζουμε για το «Τρότζαν»:
Πώς είναι να πεθαίνεις και να σε επαναφέρουν στη ζωή πενήντα χρόνια αργότερα;
Να βρίσκεσαι ξαφνικά σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης, ουσιαστικά ούτε και σκέψης; Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν αλκοόλ, σπορ, φύλα; Σε έναν κόσμο όπου οι γάμοι και το σεξ γίνονται με αλγόριθμο και υπό αυστηρή επιτήρηση; Σε έναν κόσμο όπου η υγεία είναι υποχρέωση και η κρεατοφαγία έγκλημα; Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν επιλέγουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, δουλεύουν από το σπίτι σχεδόν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και δεν πάνε ποτέ διακοπές; Σε έναν κόσμο όπου τα social media είναι η ταυτότητά σου και έχουν υποκαταστήσει τα δικαστήρια; Σε έναν κόσμο όπου, στο όνομα της προόδου και της ισότητας, δεν επιτρέπονται ο έρωτας, το χιούμορ και καμιά μορφή τέχνης, όλοι είναι ίδιοι στο όνομα της διαφορετικότητας και η επιστήμη αντιμετωπίζεται ως θρησκεία; Σε έναν κόσμο όπου η Ιστορία ξαναγράφεται συνεχώς από την αρχή για να δαιμονοποιεί τους εκάστοτε αντιφρονούντες και εξωτερικούς εχθρούς; Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα λογοκρίνονται, όπου υπάρχει μόνο μία άποψη, η σωστή, αυτή του καθεστώτος;
Λίγα λόγια για τον Θανάση Χειμωνά και το έργο του
Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και είναι συγγραφέας. Σπούδασε Φιλολογία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν εκδοθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ έχει εργαστεί ως αρθρογράφος σε σημαντικά ΜΜΕ, όπως τα Νέα, η Athens Voice, το Liberal.gr και το Φως των σπορ.
Εκδοτικά έκανε την πρώτη του εμφάνιση με ένα διήγημα στη συλλογή «Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο» (Κέδρος, 1997) και ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: «Ραμόν» (Κέδρος, 1998· εκδόσεις Πατάκη, 2019), «Σπασμένα ελληνικά» (Κέδρος, 2000), «Ανεξιχνίαστη ψυχή» (εκδόσεις Πατάκη, 2003), «H μπλε ώρα» (εκδόσεις Πατάκη, 2005), «Ραγδαία επιδείνωση» (εκδόσεις Πατάκη, 2008), «Δεν την αγαπάω πια» (εκδόσεις Πατάκη, 2010), «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» (εκδόσεις Πατάκη, 2013), «Αίτημα φιλίας» (εκδόσεις Πατάκη, 2015), «Παραφροσύνη» (εκδόσεις Πατάκη, 2017), «Ο κύριος Τέλειος» (εκδόσεις Πατάκη, 2021), «Τρότζαν» (εκδόσεις Πατάκη 2023).
Ήταν ιδρυτικό στέλεχος των κινήσεων “58” και “Παραιτηθείτε”. Έχει υπάρξει γραμματέας Πολιτισμού, υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι». Μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ανέλαβε εκλεγμένος αλλά άμισθος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.