Ο Ηλίας Τουμασάτος είναι ένας σπουδαίος Κεφαλλονίτης, ο οποίος αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στον τομέα της λογοτεχνίας όσο και στην τοπική πολιτιστική ζωή της Κεφαλονιάς και αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού του νησιού.
Γεννημένος το 1974 στο Αργοστόλι, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάδοση της γνώσης, της τέχνης και της παράδοσης του νησιού του.
Είναι πτυχιούχος των τμημάτων Νομικής και Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Η δημιουργική του πορεία περιλαμβάνει την έκδοση λογοτεχνικών έργων όπως «Ο μικρός μάγος και άλλες ιστορίες», «Η ψυχή μιας καληνύχτας» και «Το παραμύθι του φυλακισμένου πουλιού», που έχουν αγαπηθεί από πολλές γενιές. Η συμβολή του στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά και η αφοσίωσή του στη γνώση καθιστούν τον Ηλία Τουμασάτο έναν πραγματικά σημαντικό και σπουδαίο Κεφαλλονίτη.Μέσω της πολυδιάστατης δράσης του, ο Ηλίας Τουμασάτος αναδεικνύει και προάγει τη λογοτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς, αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο του.
Οι προσπάθειές του για την ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής παράδοσης, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη προσέγγιση στην παιδεία και τη λογοτεχνία, εμπνέουν και διαμορφώνουν το μέλλον της Κεφαλονιάς. Είναι παράδειγμα αφοσίωσης και πάθους, και η παρουσία του στη ζωή του νησιού είναι μια πολύτιμη κληρονομιά για όλους τους Κεφαλλονίτες.

Ποιος είναι ο Ηλίας Τουμασάτος
Ο Ηλίας Τουμασάτος γεννήθηκε το 1974 στο Αργοστόλι και μεγάλωσε στον Αγκώνα. Τέλειωσε το σχολείο στο Αργοστόλι (1ο Λύκειο). Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995, έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα (2000).
Το 2000 επέστρεψε στην Κεφαλονιά όπου εργάστηκε μέχρι το 2009 ως διευθυντής στην ΚοργιαλένειοΒιβλιοθήκη Αργοστολίου. Εκεί άρχισε να ασχολείται και με την επιστημονική έρευνα γύρω από τον επτανησιακό πολιτισμό, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και να κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.
Το 2009 μετά από διαγωνισμό διορίστηκε καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Βαλλιάνειο Γενικό Λύκειο Κεραμειών, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Το 2013 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ το 2021 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τα ακαδημαϊκά έτη 2021-2022 και 2022-2023 δίδαξεεπίσης ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το θέατρο ήταν όταν ήταν μαθητής της Α’ Λυκείου, το 1989, και έγραψε, με παρακίνηση της καθηγήτριας Υβόννης Μαρκαντωνάτου,ένα έργο για κουκλοθέατρο που παίχτηκε από τους μαθητές στο τότε κινηματοθέατρο «Rex» του Αργοστολίου. Είκοσι χρόνια μετά, μαζί με συναδέλφους του στο Βαλλιάνειο Λύκειο Κεραμειών, ξεκίνησαν την προσπάθεια να αναβιώσουν τη θεατρική ομάδα του σχολείου, το οποίο είχε πολύχρονη παράδοση θεατρικών παραστάσεων.
Η πρώτη παράσταση στο σχολείο ήταν μια διασκευή του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 2009. Η πρώτη εμφάνισητης ομάδας σε κοινό εκτός σχολείου ήταν τον Ιούνιο του2014, όταν παρουσίασε σε εκδήλωση στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη ένα διασκευασμένο απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Το θεώρημα του Παπαγάλου» του Ντενί Γκετζ, μια ιδέα του μαθηματικού Παναγή Μοσχόπουλου.
Στη συνέχεια, η ομάδα, τον συντονισμό της οποίας είχαν μαζί με τον φιλόλογο Θανάση Κεφάλα,παρουσίασε από το 2017 θεατρικά έργα στο πλαίσιο σχολικών γιορτών και εκδηλώσεων. Όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν σε πρωτότυπα κείμενα του Η.Τ.Από αυτά η «Ντόνα Μαντόνα» παρουσιάστηκε και στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη την άνοιξη του 2018.
Το 2019, μαζί με τον Θανάση Κεφάλα οργάνωσαν την πρώτη ανοιχτή για το κοινό μουσική και θεατρική παράσταση «Θέατρο και Μουσική στις Κεραμειές» που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο Λυκιαρδοπούλειο Θέατρο Κεραμειών. Εκεί παρουσιάστηκαν τρία μονόπρακτα σε κείμενα του Η.Τ.(«Μαργαρίτα-Μαργαρώ», «Μάμπο Μπραζιλέρο», «Μεμάρ, εμίρης του Λαμογιστάν») (https://www.inkefalonia.gr/politismos/68414-theatro-kai-mousiki-stis-kerameies-mia-eksairetiki-parastasi-apo-tous-mathites-tou-gel-eikones). Η πανδημία ματαίωσε δύο ακόμα θεατρικά που είχαν γραφτεί και προετοιμάζονταν, τα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία – covid edition” και «Επιτέλους φτάσαμε».

Το 2023, και πάλι μαζί με τον φιλόλογο Θανάση Κεφάλα, σκηνοθετούν την παράσταση «Ο Μεμάς και η Ριγγίνα ξαναζούν το ‘21» σε κείμενα του Η.Τ., που είχε παιχτεί πρώτη φορά το 2017 στο σχολείο, με νέα σύνθεση και την προσθήκη μουσικών κομματιών. Η παράσταση παρουσιάζεται τον Μάρτιο για το κοινό στο Λυκιαρδοπούλειο Θέατρο Κεραμειών αλλά και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου, στο πλαίσιο του Μαθητικού Θεατρικού Φεστιβάλ.https://www.kefaloniapress.gr/topika/politismos/article/542614/enthoysiase-i-theatriki-parastasi-o-memas-kai-i/

Τον Φεβρουάριο του 2024 η ομάδα παρουσιάζει σε κείμενα του Ηλία Τουμασάτου και του μαθητή Ανδρέα Τρίκαρδου, τη μουσική-θεατρική παράσταση «9 τραγούδια θα σου πω» στο Λυκιαρδοπούλειο Θέατρο Κεραμειών και στο Πνευματικό Κέντρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή στα Κουρκουμελάτα. Παρουσιάστηκαν εννιά μικρές ιστορίες βασισμένες σε εννιά αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

https://kefaloniafocus.com/featured/2024/02/1054/

Η πιο πρόσφατη παραγωγή της ομάδας, τον Δεκέμβριο του 2024, «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο» βασίστηκε σε μια ιδέα των μαθητών Ανδρέα Τρίκαρδου και Μελίνας Μουσούρη. Τα κείμενα έγραψαν από κοινού ο Ανδρέας Τρίκαρδος και ο Ηλίας Τουμασάτος, οι οποίοισυνεργάστηκαν και στη σκηνοθεσία. Το έργο βασίστηκε στο σκεπτικό του ομώνυμου παιχνιδιού, και παρουσιάστηκε στο Λυκιαρδοπούλειο Θέατρο Κεραμειών στις 17/12/2024 και στο Δημοτικό Θεάτρο«Ο Κέφαλος» στις 19/12/2024.
https://kefaloniafocus.com/culture/2024/12/24099/
Ο Ηλίας Τουμασάτος έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:
1. (2003): Ιππηλάσιον-Γκιόστρα: Άθλημα και Θέαμα στα Βενετοκρατούμενα Επτάνησα (Εκδ. Κοργιαλένειο Μουσείο)
2. (2004) Η παλαιά Κεφαλονιά. Ένας Ατέλειωτος Αύγουστος. Τόμος Α΄- Αργοστόλι (Εκδ. Κοργιαλένειο Ίδρυμα, σύνθεση τόμου και συγγραφή των ελληνικών κειμένων)
3. (2014) Ο μικρός μάγος και άλλες ιστορίες. Εκδ. Αιγιαλός.
4. (2016) Η ψυχή μιας καληνύχτας. Εκδ. Αιγιαλός.
5. (2016) Το παραμύθι του φυλακισμένου πουλιού. Εκδ. Αιγιαλός.
6. (2018) Ο Οδυσσέας στη χώρα των μυθικών σκύλων(μυθιστόρημα). Εκδ. Αιγιαλός.
7. (2020) Ένας Επτανήσιος στην Αθήνα: Χαραλάμπης (Μπάμπης) Άννινος (1852-1934), τόμοι 2, Εκδ. Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.
8. (2020): Θέατρο για παιδιά και νέους κάθε ηλικίας(E-book), εκδ. IONICA
9. (2020): Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται. Εκδ. Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.
10. (2021): Περί σάτιρας και άλλων ζιζανίων (E-book), εκδ. IONICA.
11. (2021): Ψυχολογία στο σχολείο (E-book), εκδ. IONICA
12. (2022): Στον ποιητικό κήπο του Κώστα Ευαγγελάτου (E-book), εκδ. IONICA
13. (2022): Ναπολέων εν Κεφαλληνία (E-book), εκδ. IONICA.
14. (2023): Παραφιλολογικά (E-book), εκδ. IONICA.
15. (2024): Alexander Vs. Darius (μυθιστόρημα, στααγγλικά), στο Amazon Kindle
Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες γύρω από το θέατρο, την λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Επτανήσων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει μεταφράσει (2007) στα ελληνικά το βραβευμένο βιβλίο του Robert Bittlestone «Οδυσσέας λυόμενος» («Odysseus unbound», εκδόσεις Πολύτροπον). Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον αθηναϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (Lifo.gr, Καθημερινή, Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, alfavita.gr, tvxs.gr). Έχει δώσει ομιλίες, διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και βιβλιοπαρουσιάσεις στην Κεφαλονιά και αλλού.
Από το 2003 έως το 2024 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, και συμμετείχε στην οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων. Επιμελήθηκε τους τέσσερις πρώτους τόμους των Πρακτικών του ΙΑ’ ΠανιονίουΣυνεδρίου που έγινε το 2018 στην Κεφαλονιά, καθώς και τους δύο τελευταίους τόμους του επιστημονικού περιοδικού της εταιρείας «Κεφαλληνιακά Χρονικά».
Μέσω της πολυδιάστατης δράσης του, ο Ηλίας Τουμασάτος αναδεικνύει και προάγει τη λογοτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς, αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας .





