Παναγής Καππάτος | Ενημερωτικό Δελτίο – Newsletter Απριλίου – Μαίου 2024

Newsroom

Φίλες και Φίλοι,  Θα ξεκινήσω με τα πολύ καλά νέα που είχαμε τους μήνες Απρίλιο – Μάιο στα νησιά μας. Νέα που δικαιώνουν την προσπάθεια της προηγούμενης τετραετίας.
Υγεία – Πολιτισμός Αναφέρομαι στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου που είναι κλειστό από τους σεισμούς του 2014 και στην ριζική ανακαίνιση του Γ. Νοσοκομείου Κεφαλονιάς «Άγιος Γεράσιμος», το μεγαλύτερο ουσιαστικά εγχείρημα των τελευταίων 35 ετών  στον τομέα της υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν και οι ανάδοχες εταιρείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.  Δρομολογείται λοιπόν η υλοποίηση σπουδαίων έργων του Αργοστολίου και ολόκληρης της Κεφαλονιάς, τα οποία οι κάτοικοι ανέμεναν για πολλά χρόνια.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)Ένα ακόμη καλό νέο -εξίσου σημαντικό- είναι η εξέλιξη που είχαμε για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) του Νοσοκομείου μας. Σας έχω μιλήσει και άλλες φορές γι΄ αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά εκδόθηκε απόφαση στο ΦΕΚ για τη σύσταση της Μ.Ε.Θ στην Κεφαλονιά και την κατανομή προσωπικού για την στελέχωση των κλινών τη.  Την Μ.Ε.Θ του Νοσοκομείου Αργοστολίου θα στελεχώσουν 3 ειδικευμένοι ιατροί, 1 Φυσικοθεραπευτής ΤΕ, 4 Νοσηλευτές ΠΕ και 8 Νοσηλευτές ΤΕ. Οι ανωτέρω δεκαέξι (16) θέσεις προστίθενται στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις των αντίστοιχων ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΝοσοκομείουΑπό το 2010 που ενσωματώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Γ. & Μ. Βεργωτή της Μ.Ε.Θ στο νοσοκομείο μας, δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια από τις διοικήσεις του νοσοκομείου, ούτε από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου για να συσταθεί και να στελεχωθεί. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2022 σε αγαστή συνεργασία με τον σημερινό Διοικητή του Νοσοκομείου Αργοστολίου κ. Δημήτρη Μαρτίνη. Σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας, καταφέραμε ένα πολύ σημαντικό βήμα που επιταχύνει την διαδικασία στελέχωσής της Μ.Ε.Θ. Σε αυτήν όμως την προσπάθεια είμαι βέβαιος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας δεν πρέπει να μείνει απ΄ έξω. Οι Δήμοι μας και η Περιφέρεια από την πλευρά τους μέχρι σήμερα στηρίζουν με οικονομικά κίνητρα τους υπάρχοντες γιατρούς και θα επιδιώξω να συνεχίσουν να τα πράττουν και για τους επόμενους γιατρούς, προσελκύοντας το ιατρικό προσωπικό για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη λειτουργία της Μονάδας.  ΕκπαίδευσηΜε την ευκαιρία να σας πω για τη δημιουργία νέας ειδικότητας βοηθού εργοθεραπείας στην Υγειονομική Σχολή του Νοσοκομείου Αργοστολίου. Το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού της συγεκριμένης ειδικότητας μου είχε επισημάνει η Πρόεδρος του Υπερίωνα Ληξουρίου κα. Σοφία Μαροπούλου Ζαφειράτου, καθώς στους Δήμους μας λειτουργούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας όπως κέντρα εργοθεραπείας, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ και η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι πολύτιμη και απαραίτητη για την σωστή λειτουργία τους. Σε συνεργασία λοιπόν με τον Διευθυντή της Σχολής του Νοσοκομείου κ. Νίκο Μοντεσάντο και το προσωπικό, καταφέραμε μεταξύ άλλων να δώσουμε και την δυνατότητα στα νέα παιδιά, αλλά και σε όσες και όσους επιθυμούν να σπουδάσουν δωρεάν στον τόπο μας, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες εύρεσης θέσης εργασίας στον τομέα τους.
ΛηξούριΑλλάζω θέμα και περνάω στο Ληξούρι. Στην συνάντηση που είχα με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Ιθάκη συζητήσαμε για την νέα παράταση των επιδοτήσεων ενοικίου για τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς του 2014. Όπως έχω ήδη ενημερώσει οι επιδοτήσεις που εκκρεμούν θα δοθούν με την εκκίνηση της απαραίτητης σχετικής διαδικασίας και επιπλέον η χορήγησή τους με απόφαση του Υπουργού που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες θα παραταθεί έως και το 2027, με την προϋπόθεση ότι στους δικαιούχους δεν θα έχουν παραδοθεί οι επισκευασμένες κατοικίες τους.  Επιπλέον, σε ότι φορά το Ληξούρι, να υπενθυμίσω την θετική εξέλιξη με απόφαση του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου του Μηχανουργείου του ΕΠΑΛ, το οποίο από τους σεισμούς είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο προς χρήση. Λύνεται λοιπόν ένα χρόνιο πρόβλημα που τόσο είχε ταλανίσει το κτίριο και αποδίδεται ένας χώρος στην τεχνική εκπαίδευση και στους μαθητές μας που είχαν στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ιθάκη.Και από το Ληξούρι περνάω στην Ιθάκη, όπου επισκέφθηκα τους συμπολίτες μας με αφορμή την διευρυμένη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο και την αυτοψία που διενεργήθηκε στα αναγκαία – στρατηγικής σημασίας έργα πρόληψης και αποκατάστασης που συνεχίζουν να υλοποιούνται και επιβάλλεται να ολοκληρωθούν, διασφαλίζοντας την θωράκιση του νησιού έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων. Προτεραιότητα λοιπόν για το νησί αποτελεί η ολοκλήρωση αυτού του πρότυπου πιλοτικού προγράμματος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε μικρό νησί της χώρας μας.  Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην επίσκεψη της Υφυπουργού Τουρισμού κας. Έλενας Ράπτη στο νησί μας – σε μια περίοδο που ο τουρισμός μας έχει ξεκινήσει – κατά την οποία οι επαγγελματίες του Τουρισμού της Κεφαλονιάς όσο και οι κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες τους με την Υφυπουργό.  Ευρωεκλογές.
Την εβδομάδα που μας πέρασε επισκέφθηκα την Κέρκυρα μαζί με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, περιοδεύσαμε και στα Διαπόντια Νησιά (Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνούς). Κοινή διαπίστωση λοιπόν στις συναντήσεις και στις συζητήσεις μας με πολίτες και επαγγελματίες, αλλά και με φορείς του Τουρισμού στην σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού κας. Όλγας Κεφαλογιάννη είναι ότι η Ευρώπη μας αφορά όλους. Οι ευρωεκλογές λοιπόν είναι πολύ σημαντικές γιατί θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.  Και το τί θα γίνει στην Ευρώπη προφανώς αφορά την πατρίδα μας. Η άφιξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα, όπου βρισκόμουν ενόψει ευρωεκλογών, έστειλε μήνυμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 9ης Ιουνίου από τα Ιόνια Νησιά. Το ίδιο μήνυμα στείλαμε τον προηγούμενο μήνα και από τον ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, όπου διοργανώθηκε το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που σήμερα εργάζεται να την καταστήσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.  Και στο σημείο αυτό εδώ να πω ότι μέσα στον Μάιο υποδεχθήκαμε στην Κεφαλονιά την υποψήφια Ευρωβουλευτή, την γνωστή  δημοσιογράφο και συμπατριώτισσά μας Ελεονώρα Μελέτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θέλησε να ενημερωθεί η ίδια διεξοδικά για ζητήματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα της. Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε καρδιάς καλή επιτυχία!  
Χθες ήταν μια σημαντική μέρα για τον τοπικό αθλητισμό, καθώς ήταν η μοναδική φορά που Υπουργός Αθλητισμού επισκέφθηκε το νησί μας στην ιστορία του. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε στην Κεφαλονιά τον αν. Υπουργό Αθλητισμού κ. Ιωάννη Βρούτση, σε ένα πολύ σημαντικό και παραγωγικό διήμερο για τον τοπικό αθλητισμό και τους εκπροσώπους του. Οι εκπρόσωποι όλων των τοπικών αθλητικών σωματείων μας είχαν την ευκαιρία μέσω του ευρύτατου διαλόγου που πραγματοποιήθηκε να καταθέσουν απόψεις και να καταγραφούν οι προτάσεις των σωματείων τους με στόχο τη σύνθεση και τον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών.  Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι απομένει μια ακριβώς εβδομάδα μέχρι τις ευρωεκλογές και σας προτρέπω να πάτε να ψηφίσετε την επόμενη Κυριακή. Η φωνή της χώρας μας, των νησιών μας θα πρέπει να είναι και πάλι ισχυρή.  Κάπου εδώ κλείνω την δίμηνη ανασκόπηση. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε και αυτό τον απολογισμό. Παραμένω πάντα στη διάθεση σας.  

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος 
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ