Α.Πατέλης: Να συνδεθεί το επίδομα ανεργίας με μισθό και προϋπηρεσία – “Αντικίνητρο” για εργασία το εποχικό επίδομα στον τουρισμό

Newsroom

Δραστικές αλλαγές στην επιδοματική πολιτική με τις πρώτες αποφάσεις να αφορούν το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα για τον τουρισμό προανήγγειλε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ  “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.

Παράλληλα τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες είναι η τόνωση του ανταγωνισμού στις τράπεζες και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Από το ίδιο βήμα απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιώ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν προσφύγει ενάντια στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί “δεν είναι υψηλός”.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Ο Α. Πατέλης προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.

Επίσης, ο Α. Πατέλης χαρακτήρισε ως “αντικίνητρο” για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Μιλώντας για τις “Επενδύσεις στην Ελλάδα και το Διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον”, ο Α. Πατέλης τόνισε ότι “η τόνωση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, και όχι μόνο στον τραπεζικό, θα είναι ένας στόχος της κυβέρνησης. Να σκεφτούμε ότι την δεκαετία της κρίσης πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά. Κάτι ανάλογο έγινε και στον τραπεζικό κλάδο. Πρέπει να δούμε πώς θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους”.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το αν αυτό θα συνοδευτεί από αύξηση των κρατικών δαπανών και χορήγηση περισσότερων επιδομάτων, ο Α. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

“Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε στις αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία” σημειώσει. “Το κόστος για το γαλλικό ομόλογο αυξήθηκε, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και αποδίδει με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις και ταχύτερη ανάπτυξη. Ο λαός δε ζήτησε δημοσιονομική χαλαρότητα, αντιθέτως το κόμμα που πρότεινε δαπάνες με επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ έλαβε 15%. Ο κόσμος ζήτησε βελτίωση της καθημερινότητάς του, βελτίωση του κράτους, μεταρρυθμίσεις, καλύτερη υγεία και μεταφορές, να αυξηθούν ταχύτερα οι μισθοί.”

Προανήγγειλε επίσης νέες αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, μετά το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις στα χρονικά όρια και τη φορολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι “σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει περίοδος προσαρμογής” για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

“Οι επενδυτές ζητούν πιο γρήγορη δικαιοσύνη, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερους εργαζόμενους” ανέφερε, τονίζοντας ότι η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών, των νέων, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, των ΑΜΕΑ αλλά και με την επιστροφή Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

Πηγή:https://www.capital.gr

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ