Η Ακαδημία Αθηνών στο Επίκεντρο: Εκσυγχρονισμός και Αριστεία

Newsroom

Με χθεσινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκα σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τον «Οργανισμό Ακαδημίας Αθηνών».

Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμισηπου δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και επιτακτική για να διασφαλίσουμε ότι η Ακαδημία Αθηνών θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον ρόλο της ως το κορυφαίο ίδρυμα επιστημών, γραμμάτων και καλών τεχνών της χώρας μας. Οι προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Ακαδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι, καθώς και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προσαρμοστούμε και να καινοτομήσουμε. Το νομοσχέδιο αυτό προωθεί την εξωστρέφεια της Ακαδημίας, ενισχύοντας την προβολή και την αναγνώριση της σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, αφαιρώντας τα «αθηνοκεντρικά» χαρακτηριστικά, επιδιώκουμε να καταστήσουμε την Ακαδημία ένα ίδρυμα πανελλαδικής εμβέλειας που εκπροσωπεί τη χώρα μας σε διεθνείς συνεργασίες.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της κατάργησης αναχρονιστικών διατάξεων και της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων της Διοίκησης. Επιπλέον, η σαφέστερη και απλουστευμένη ρύθμιση των αρμοδιοτήτων των οργάνων της Ακαδημίας θα επιτρέψει μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία.

Το σχέδιο νόμου διευρύνει τους σκοπούς της Ακαδημίας, προσθέτοντας την καλλιέργειαπροαγωγή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και την προώθηση και επιβράβευση της αριστείας. Με αυτόν τον τρόπο, η Ακαδημία αναβαθμίζεται και ενισχύεται η αποστολή της να προάγει την επιστημονική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο της χώρας.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο εμπλουτίζει τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει η Ακαδημία, προσθέτοντας νέους τομείς όπως η μηχανική, η αστροσωματιδιακή και η κοσμολογία, καθώς και η επιστήμη των υπολογιστών. Στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών προστίθενται αντικείμενα όπως η γλωσσολογία, η λαογραφία, η επιγραφική, η αρχιτεκτονική και οι εικαστικές τέχνες.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ο νέος και απλούστερος τρόπος εκλογής των Ακαδημαϊκών, χωρίς την ανάγκη προκήρυξης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Ακαδημίες. Παράλληλα, διατηρείται και ο παραδοσιακός τρόπος εκλογής με προκήρυξη και υποβολή υποψηφιοτήτων, με βελτιώσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Η θέση του Εφόρου της Ακαδημίας ρυθμίζεται για πρώτη φορά με πληρότητα, αποδίδοντάς του αρμοδιότητες πρακτικού περιεχομένου, γεγονός που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Ακαδημίας. Επιπλέον, οι δημοσιεύσεις της Ακαδημίας, η Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία της ρυθμίζονται με πληρέστερο τρόπο, εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητά τους στο κοινό.

Η μεταρρύθμιση αυτή κατοχυρώνει ρητά και δεσμευτικά τον θεσμό των υποτροφιών που χορηγεί η Ακαδημία. Επίσης, η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων και των Γραφείων Έρευνας της Ακαδημίας ρυθμίζονται με πληρότητα και συνεκτικότητα, αποτελώντας τη βάση για την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη του ερευνητικού έργου.

Η μεταρρύθμιση του Οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση ενός από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς θεσμούς της χώρας μας

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προωθεί την εξωστρέφεια, την αριστεία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας ότι η Ακαδημία Αθηνών θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επιστημονική και πολιτιστική πρόοδο της χώρας.

Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια Ελλάδα που πρωτοπορεί, καινοτομεί και προοδεύει.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στο παρακάτω βίντεο :

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ