Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την τιμή να συμμετάσχω στη συνάντηση που διοργανώθηκε για τη συζήτηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, με έμφαση στη Σύσταση 372 (2015) για την τοπική και περιφερειακή δημοκρατία στη χώρα μας.
Ως Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,συμμετείχα μαζί με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Ι. Πλακιωτάκη, και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, κ. Μ. Κόνσολα, στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου για να συζητήσουμε τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην τοποθέτησή μου, αναφέρθηκα εκτενώς στον τρόπο νομοθέτησης στην Ελλάδα και στον ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη διαδικασία.
Τόνισα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Είναι ο χώρος όπου οι ιδέες μετατρέπονται σε πράξεις, οι ανάγκες των πολιτών βρίσκουν λύσεις και οι τοπικές κοινωνίες αποκτούν φωνή. Αναφέρθηκα, επίσης, στη διαδικασία που ακολουθείται για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, η οποία περιλαμβάνει εκτενή διαβούλευση, τόσο σε επίπεδο υπουργείων όσο και μέσω της Βουλής. Κάθε νομοσχέδιο εξετάζεται σε τέσσερις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, με συμμετοχή φορέων που προτείνονται από όλα τα κόμματα, ώστε να διασφαλίζεται η πληρότητα και η αντιπροσωπευτικότητα.
Σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισα τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας για την ενίσχυση του θεσμού και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ωστόσο, επισήμανα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τεχνολογικά και οικονομικά εργαλεία, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής μας.
Η συνεργασία και η διαβούλευση είναι, κατά την άποψή μου, αναπόσπαστα στοιχεία μιας επιτυχημένης λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισα ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνομιλητές στη διαμόρφωση πολιτικών, διότι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να προτείνουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Ολοκληρώνοντας, ανέφερα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μια διαρκή επένδυση στο μέλλον της Δημοκρατίας μας. Είναι η «ραχοκοκαλιά» του πολιτικού μας συστήματος και ο μοχλός για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την 5’ τοποθέτησή μου.
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης