Γιάννης Διγάλετος:Για τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού (ΑΕ) Αργοστολίου – Σάμης – Ιθάκης.

Newsroom

9η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ  28/5/2024

10. «Έκδοση απόφασης για την έγκριση: α) Οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για την Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Αργοστολίου, Σάμης και Ιθάκης, β) Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Αργοστολίου, Σάμης και Ιθάκης, γ) Έγκριση του σχεδίου Καταστατικού της εταιρείας, δ) Συμμετοχή του Δήμου Σάμης στο Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας και ε) Παροχή εξουσιοδοτήσεων για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες
Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας»

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ -ΣΑΜΗΣ – ΙΘΑΚΗΣ

 

Την σημαντικότερη απόφασή της για την τρέχουσα διοικητική περίοδο έλαβε η δημοτική αρχή και  το δημοτικό συμβούλιο στο σύνολό του, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε, κατά τη συνεδρίαση της 28ης Μάη 2024.

Αυτή δεν είναι άλλη από την συγκατάθεση δημιουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού (ΑΕ) Αργοστολίου – Σάμης – Ιθάκης.

Εξέλιξη που πίστεψα ότι δεν θα ερχόταν, ειδικά σήμερα, για το δήμο μας ύστερα από την προηγούμενη εμπειρία της λειτουργίας τους στην χώρα μας και με τα νέα πολιτικά και διοικητικά δεδομένα που επηρεάζουν τους ΟΤΑ και ειδικότερα τους λιγότερα έτοιμους να συμμετέχουν ισότιμα στο πεδίο άκρατου ανταγωνισμού της νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων .

Τα στοιχεία που τεκμηρίωσαν αυτήν την άποψή μου δεν περίμεναν το σημερινό πολιτικό ξεγύμνωμα της κυβέρνησης…. και την αποδοχήτου σχεδιασμού της με παράλληλη συμπόρευση της δημοτικής αρχής του νέου δήμου Σάμης.  

Πολύ νωρίτερα τα σημάδια φανέρωναν το στόχο που επεδίωκε η κατεξοχήν πρέσβειρα του νεοφιλελευθερισμού, παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ήταν η περίοδος της εφαρμογής του πλαισίου Καλλικράτη στην Τ.Α. 

Εμφανής ο στόχος του συγκεντρωτισμού διοίκησης και εξουσίας, με ταυτόχρονηαπομάκρυνση του πολίτη από τα κέντρα αποφάσεων , στερώντας ουσιαστικά την συμμετοχή του σε αυτές που τον αφορούν.

Μεθοδικά , σταθερά τα τελευταία χρόνια υπηρετήθηκε αυτός ο στόχος από τις μνημονιακές κυβερνήσεις…….. και όφειλαν όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν το θεσμό της Τ.Α., που έστω και κατ επίφαση στέκονταν απέναντι στο εγχείρημα, να αντιδράσουν με συνέπεια και συνέχεια μέχρι ακύρωσης και ανατροπής αυτού του στραγγαλιστικού σχεδιασμού της δημοκρατίας. 

Απαύγασμα αυτής της στρατηγικής είναι το εφεύρημα των «αναπτυξιακών οργανισμών» το οποίο υποστηρίχτηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σάμης , ενός δήμου πουαναλύοντας τα δεδομένα του θα έπρεπε μετά «βδελυγμίας» να αποκηρύξει…. το ιδεολόγημα της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας.

Πρωτεύοντας στόχος για το δήμο, που και εγώ μαζί με συνδημότες και συνδημότισσες έδωσα το παραπάνω για την δημιουργία του, ήταν και είναι η ικανή στελέχωσή του με βάση τις ανάγκες του που έχουν σταχυολογηθεί και αναλυθεί αρκετά, ώστε να εισέλθει ισότιμα σε ένα ανταγωνιστικό πεδίο όπως είναι διαμορφωμένο από τις εγχώριες κυβερνήσεις και από τις διεθνείς εξελίξεις.

Την θεωρώ δε, ακρογωνιαία συνθήκη για να έχουμε τη δυνατότητα σχεδιασμού της επόμενης δικής μας μέρας, αλλά κυριότερα για να σχεδιάσει η νέα γενιά μας τη δική της επόμενη μέρα , ως αποδέκτης του κληροδοτήματός μαςαυτού.

Το κληροδότημα αυτό που με την πρόσφατη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο θέτει σε επισφάλεια,.. καθώς με την δημιουργία διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρίας εγκρίνει και συναινεί στη καθιέρωση «παραθεσμικής»διαχειριστικής ελίτ προσώπων που υποσκελίζει και σκιάζει ταυτόχρονα την λειτουργία του και τη δράση του.

Για τον κοινό νου λοιπόν,… ένας δήμος Σάμης χωρίς διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια θα έχει μόνο ακουστικό αποτύπωμα, χωρίς τον διαδραστικό του ρόλο στον κοινωνικό του ιστό,… που για αυτόν ορίστηκε και τάχθηκαν τα στελέχη του να υπηρετούν.

Αποδεχόμενα, έμμεσα έστω,  τα μέλη τουσυμβουλίου με την απόφασή τους την υποστελέχωση του δήμου,  τον καταδικάζουν σε ρόλο στεγανού στην δημοκρατικότητα του θεσμού του α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και μέρος της μεταβατικής φάσης της ολικής ρήξης όποιων δεσμών  έχουν απομείνει μεταξύ  πολίτη, διοίκησης και εξουσίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκη υποτέλειας και δουλική σχέση μεσαιωνικού χαρακτήρα!    

Συμπερασματικά λοιπόν θεωρώ πως η υπερψήφιση της ίδρυσης της αναπτυξιακής εταιρίας κινείται σε λάθος κατεύθυνση με οδυνηρά αποτελέσματα για τους δημότες και τις δημότισσες, χωρίς ουσιαστικά εχέγγυα στοιχεία, γι αυτό και η διατήρηση από τη δημοτική αρχήεναλλακτικών κοστοβόρων επιλογών.

Για να μην φανεί όμως στείρος ο λόγος μου επιγραμματικά καταθέτω άποψη πρόταση με την οποία  υποστηρίζω,… το καθεστώς αναμονής που εφαρμόζονταν μέχρι χθες, με καταψήφιση και ακύρωση της… ουσιαστικά, πρότασης θεσμικής εκτροπής και ταυτόχρονα σθεναρή επιμονή στην απαραίτητη, ικανή στελέχωση,προσβλέποντας σε νέες ρυθμίσεις και αλλαγές οι οποίες δεν είναι απίθανο να συμβούν σε αδιέξοδες κυβερνητικές πρακτικές, αξιοποιώντας παράλληλα συμμαχίες, συναινώντας και συμμετέχοντας στον ίδιο χρόνο σε δημιουργίανέου καταστατικού χάρτη σύγχρονης τοπικής αυτοδιοίκησης  α ΄και β ΄ βαθμού. 

Οφείλουμε στους εαυτούς μας,.. αλλά είμαστε υπόχρεοι και στους επόμενους, να προσπαθήσουμε μέχρις εσχάτων να κατοχυρώσουμε και να εξελίξουμε το δικαίωμα της ίσης συμμετοχής στη διαμόρφωση του αύριο, από όποιο μετερίζι επιλέγουμε να δίνουμε τον αγώνα για δικαιότερη και αξιοπρεπέστερηκαθημερινότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ                                    3/6/2024

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ