Ο Σωτήρης Κουρής απαντάει στην ΑΝΑΣΑ για την απένταξη των έργων

Newsroom

Απάντηση στην Ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του κ Θόδωρου Γαλιατσάτου ,επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ για τα Ιονία Νησιά» , οφείλουμε ως Νέα Περιφερειακή Αρχή να δώσουμε τις απαιτούμενες διευκρινίσεις επί των αναφερόμενων «απενταχθέντων έργων» . 

α. «Απένταξη μελετών» 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Για τις τρείς μελέτες που αφορούν τον οδικό άξονα Αργοστολιού – Πόρου , ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Εθνικής Εμβέλειας , και επειδή οι μελέτες αυτές έχουν ενταχθεί στην Συνολική Μελέτη του έργου το οποίο έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υποδομών , αποφασίστηκε από την Νέα Περιφερειακή Αρχή (Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΙΝ) , να ακολουθηθεί η ισχύουσα νομοθεσία , ώστε τα χρήματα των μελετών αυτών να είναι διαθέσιμα στην ΠΙΝ και με την νέα πρόσκληση της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΙΝ να κατανεμηθούν στις μελέτες που ήδη έχει προετοιμάσει η ΔΤΕ της ΠΕ Κεφαλληνίας . Αυτές οι μελέτες είναι « Μελέτη του Κόμβου του Πετριά και η μελέτες επισκευών στις γέφυρες της Αγίας Βαρβάρας και των Προκοπάτων» Π/Υ 560.000€ και η «Μελέτη του Νέου Περιφερειακού της Αγίας Ευφημίας» Π/Υ 240.000€ . 

β. Το έργο Καραβόμυλος – Αγία Ευφημία . 

Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ της ΠΙΝ το έτος 2017 , λίγο πριν λήξουν οι περιβαλλοντικοί όροι . Προκειμένου το έργο αυτό να δημοπρατηθεί από την Νέα Περιφερειακή Αρχή απαιτούνται , Νέα Περιβαλλοντική Μελέτη , Μελέτη Οικολογικής Αξιολόγησης , Νέα Τοπογραφική και Κτηματολογική Μελέτη , καθώς και Τεχνικοοικονομική Επικαιροποίηση .

Επειδή λοιπόν από το 2017 έως το 2023 , δηλ και επί Περιφερειακής αρχής ΑΝΑΣΑ και ΚΡΑΤΣΑ , δεν είχε γίνει καμία ενέργεια ωρίμανσης του έργου και το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης επιβάλλει πλέον σφικτές προθεσμίες για την ανάθεση των Εργολαβικών Συμβάσεων (έως 31/7/2024) , οι οποίες εφ όσον δεν τηρηθούν οι πιστώσειςαυτές κινδυνεύουν με απώλεια ,το έργο αυτό με απόφαση της πρώην Περιφερειακής Αρχής είχε ήδη απενταχθεί ( Απένταξημε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ΠΙΝ Δέκ. 2023) χωρίς να είχε γίνει καμία προετοιμασία ωρίμανσης , και έτσι έχουν χαθεί σημαντικά κονδύλια επ’ αυτού . 

Το έργο Καραβόμυλος – Αγία Ευφημία είναι για την Νέα Περιφερειακή Αρχή ουσιαστικό έργο και ακολουθούμε την τυπική προβλεπόμενη διαδικασία ώστε οι πιστώσεις του έργου να περάσουν στα διαθέσιμα υπόλοιπα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , έως να το ωριμάσουμε σε συνδυασμό με τον Περιφερειακό της Αγίας Ευφημίας και τον αγωγό μεταφοράς των λυμάτων στην Σάμη . Με την Νέα πρόσκληση της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΙΝ οι πιστώσεις αυτές θα ζητήσουμε να ενταχθούν σε έργο την μελέτη του οποίου έχει ετοιμάσει η ΔΤΕ της ΠΕ Κεφαλληνίας και αφορά την εγκατάσταση Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων ( Μπάρες Ασφαλείας) , νέων τεχνικών , επισκευαστικές και ανανεωτικές ασφαλτοστρώσεις και άλλες οδικές εργασίες συντήρησης και οδικής ασφάλειας για το Οδικό Δίκτυο της Κεφαλονιάς και Ιθάκης . 

Η Νέα Περιφερειακή Αρχή στο πνεύμα της σωστής διαχείρισης έργων και πιστώσεων ήδη διαχειρίζεται έργα και μελέτες με ταχείς ρυθμούς ώστε να προλάβει τις σφικτές προθεσμίες του έχει θεσπίσει του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης . Ήδη έως 31/7/2024 θα έχουν συμβασιοποιηθείκαι δημοπρατηθεί έργα Π/Υ 11.987.260 € . 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ