Τα θέματα των Περιφερειακών Συμβούλων Αρβανιτάκης Αθηνάς και Δρυ Μαρίας, για την 3η συνεδρίαση λογοδοσίας του ΠΣ της ΠΙΝ.

Newsroom

Υδροδότηση ΚέρκυραςΤι μέλλει γενέσθαι;

Πέρασαν, κιόλας, 37(!) χρόνια μετά την επιλογή των φραγμάτων ως η βέλτιστη λύση για το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας (αποφασίστηκε το 1987 και οι μελέτες ξεκίνησαν το 1989) και όλα τα συνοδά έργα κινήθηκαν συμπληρωματικά στη μελέτη των φραγμάτων. Ωστόσο έχουμε πει το «νερό νεράκι» και ακόμη φράγματα δεν έχουμε δει, ενώ το πρόβλημα της ύδρευσης στο νησί της Κέρκυρας έχει καταστεί απειλητικό και επείγον και μοιάζει πλέον ως γόρδιος δεσμός. 

Έχουν δαπανηθεί 12.000.000€ για απαλλοτριώσεις και χρήματα για τις μελέτες, οι οποίες σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρούνται άρτιες, βέβαια το έργο απεντάχτηκεαπό τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, παρόλες τις διαβεβαιώσεις και τις ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Καραμανλή (προεκλογικά). Το έργο είχε προϋπολογισμό 255.620.000€,όμως απεντάχτηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Σεπτέμβριο του 2023 (μετεκλογικά), χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία, μέχρι και σήμερα, από το Υπουργείο.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Και τώρα τι;

Διαβάζουμε συνεχή δελτία τύπου με πολλές συναντήσεις του Περιφερειάρχη με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Υφυπουργούς, υψηλόβαθμα στελέχη, Δήμαρχους, κλπ. Πολλές και ακριβές λύσεις στο τραπέζι από τις αφαλατώσεις, μέχρι την υδροδότηση και κατ’ επέκταση δημιουργία ζωτικής εξάρτησηςτου νησιού της Κέρκυρας από μια γειτονική ξένη χώρα.

Ερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

➢ Ποιος ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής για την επίλυση της υδροδότησης του νησιού της Κέρκυρας μετά την απένταξη του έργου των φραγμάτων από το Ταμείου Ανάκαμψης; Θα βγει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο;

➢ Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Εν μέσω κλιματικής κρίσης το πρόβλημα εντείνεται και δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ατέρμονη και ατελέσφορη για ακόμη 40 χρόνια.

➢ Τι θα γίνει με τα 12.000.000€ που έχουν δοθεί για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων για τα φράγματα, αν τελικά το έργο δεν υλοποιηθεί; Θα χαθούν;

➢ Διαβάσαμε για μεταφορά νερού από την Αλβανία, από το Γαλάζιο Μάτι. Μια λύση που είχε απορριφθεί το 1994. Προκρίνεται αυτή η λύση ως συμπληρωματική και βραχυπρόθεσμη λόγω της εγγύτητας; Πώς θα διασφαλιστεί η αυτονομία του νησιού της Κέρκυρας σε περίπτωση διακρατικής ρήξης (έχουμε αντίστοιχο πρόσφατο παράδειγμα του αγωγού υγραερίου από Ρωσία και τις συνέπειε που αυτή επέφερε σε όλη την Ευρώπη);

➢ Θα διεκδικήσετε χρηματοδότηση για την αλλαγή του δευτερεύοντος δικτύου, του δικτύου που μεταφέρει το νερό στις βρύσες μας και το οποίο έχει διαρροές τουλάχιστον 70%, ενώ υπάρχει ακόμα δίκτυο με αμίαντο. 

➢ Συζητείται έντονα η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Υδάτωντης ΠΙΝ. Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτού? Ποιοι θα συμμετέχουν; Ποιος θα ορίζει την τιμολογιακή πολιτική;

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

Δρυ Μαρία

«ΑΣΘΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ»

Από τον Ιούλιο του 2019 έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η χρηματοδότηση για 9 ασθενοφόρα και στην πορεία η επόμενη Περιφερειακή Αρχή διπλασίασε (μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ) την χρηματοδότηση με την τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξης, με τίτλο «Προμήθεια 18 Ασθενοφόρων Οχημάτων τύπου Α, B και C για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» και με κωδικό ΟΠΣ 5049227 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Τον Γενάρη του 2022 δημοσιεύεται ο διαγωνισμός αλλά δεν  εκδηλώνεται ενδιαφέρον από καμία εταιρεία. 

​Στο δια ταύτα, τα νησιά μας παραμένουν ανοχύρωτα στον τομέα της υγείας (ελλείψεις κτιριακών υποδομών, ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις φαρμάκων, ελλείψεις υλικών, κ.ο.κ ), και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις σοβαρές ελλείψεις σε σύγχρονα και ασφαλή ασθενοφόρα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. 

Ο χρόνος από την στιγμή του ατυχήματος μέχρι την άφιξη του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι κρίσιμος και συχνά η επιβίωση ή η ακεραιότητά του εξαρτώνται από τις πρώτες βοήθειες που θα του παρασχεθούν στον τόπο του ατυχήματος η κατά τη διάρκεια της διακομιδής του. 

Κατανοούμε την σταδιακή υλοποίηση της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος που στοχεύει στην παράδοση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και απαξιώνει την δυνατότητά του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης, κατανοούμε ότι η Διοίκηση του ΕΚΑΒ ακολουθεί την πολιτική που την έχει ορίσει, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολίτες δυο κατηγοριών.  Θέλουμε οι πολίτες των νησιών μας να αισθάνονται ασφαλείς και ισάξιοι με τους υπόλοιπους πολίτες και εμείς οφείλουμε να τους απλώσουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης και ένα κοινωνικό συμβόλαιο που να σπάει τις ανισότητες. 

Ερωτάται ο κύριος Περιφερειάρχης:

➢ Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν το νέο στόλο των ασθενοφόρων; 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»

Αρβανιτάκη Αθηνά

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ