Στην 7η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου την Παρασκευή το βράδυ 14 Μαρτίου βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν :Απόψεις επί του σχεδίου της Μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμων Σάμης – Ληξουρίου – Αργοστολίου για τον Δήμο Αργοστολίου ,όπου έγιναν τοποθετήσεις και προτάσεις των προέδρων των Τ.Κ.Πόρου,Περατάτων,Φάρσων,Διλινάτων ,Δαυγάτων για τις περιοχές τους, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς&Ιθάκης Γεράσιμου Τιμοθεάτου,του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ιονίων Νήσων Σπύρου Γαλιατσάτου.
Ο πρόεδρος του ΟΚΑΠ κ.Λασκαράτος Γιώργος πριν αρχίσει το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο 14/3/2025 έβαλε θέμα διαδικασίας για την μη τήρηση των εισηγήσεων που αναρτούνται στην διαύγεια,και συγκεκριμένα ότι, ο ΟΚΑΠ ( Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας ) απένταξε τα γεύματα του Βοήθεια στο Σπίτι πρόσφατα από τον οργανισμό.
Ο κ.Λασκαράτος είπε ότι αυτό προσβάλει τον σημερινό πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο γιατί έχουν δώσει δείγματα γράφει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του οργανισμού αλλά και τον προκάτοχο του κ.Μοσχονά Μιχάλη όπως και το προηγουμένο διοικητικό συμβούλιο αφού η αρμόδια αντιδήμαρχος κα.Κρυσταλλία Μιχαλάτου στην εισήγηση της δεν αναφέρθηκε στον ΟΚΑΠ (Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας ) αλλά στον νόμο 4583/2018 ΦΕΚ 212 Α ,που αναφέρει την αποχώρηση της βοήθειας στο σπίτι τον Σεπτέμβριο του 2018 με την διάσπαση των δήμων.

Πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης ήταν η αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου του Διαδημοτικού ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφ/νιας & Ιθάκης», με το σώμα να ψηφίζει κατά πλειοψηφία την κ. Άννα Ζαπάντη η οποία δήλωσε ότι δέχεται προσωρινά να μπει στο συμβούλιο ,δεν ξέρει όμως αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και αν θα παραμείνει στο συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου,λόγω φόρτου εργασίας καθώς είναι και πρόεδρος στο δημοτικό γηροκομείο,και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Τοποθετήσεις των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πόρου,Περατάτων,Φάρσων,Διλινάτων ,Δαυγάτων εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.Κατά τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής, επισημαίνοντας τα σημεία που χρήζουν προτεραιότητας για την ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση του χώρου.
Στη τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, του Αντιδημάρχου Γιώργου Τσιλιμιδού και του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναλύθηκαν βασικές πτυχές του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει το χωροταξικό και πολεοδομικό μέλλον της περιοχής. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις προκλήσεις, στις ευκαιρίες ανάπτυξης και στους στόχους που πρέπει να τεθούν για τη βιώσιμη εξέλιξη του τόπου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε το νέο σχέδιο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική χρήση των υποδομών.
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ανέδειξαν την ανάγκη για παρεμβάσεις στους μελετητές του σχεδίου ιδιαίτερα για την δόμηση εκτός σχεδίου που το σχέδιο την περιορίζει από τα 4 στρέμματα που ίσχυε ως τώρα,ωστόσο υπήρξε κοινή παραδοχή της σημασίας του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ως εργαλείου ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή.
Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή για τον Πρωτογενή Τομέα και τις Υποδομές
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα προστασίας και στήριξης του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας πως αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών, επισημαίνοντας πως το επαρχιακό οδικό δίκτυο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και 12 χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη συντήρησης και βελτιώσεων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις, την ασφάλεια των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής.
«Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη, και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Η κατάσταση του επαρχιακού δικτύου είναι απαράδεκτη και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουρής κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την ενίσχυση των αναπτυξιακών υποδομών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την τοπική κοινωνία και την οικονομία.
Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση για περαιτέρω διαβούλευση και συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία.





