Με συγκίνηση εορτάστηκε σήμερα η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
19 Μαϊου.Ημερα τιμής, ημέρα μνήμης. Φέτος, 105 χρόνια μετά τη μέτρηση των 353.000 θυμάτων που βασανίστηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο από τους Τούρκους μέσα σε ένα σχέδιο εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δίνει ένα ηχηρό μήνυμα αναγνώρισης και δικαίωσης της γενοκτονίας.
Εις μνήμην της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού, η 19η Μαϊου καθιερώθηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, είναι αναγνωρισμένη από τη Σουηδία, Ολλανδία και την Αρμενία.
Την επέτειος της ποντιακής γενοκτονίας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, άγημα του ναυτικού και της αστυνομίας, ενώ συμμετείχαν πάνω από 20 ποντιακά πολιτιστικά σωματεία από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στην οργάνωση της εκδήλωσης πρωτοστατούσε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, ένας σύλλογος με χαρακτήρα αμιγώς νεανικό που ιδρύθηκε το 2005, με στόχο όχι μόνο την διατήρηση και διάσωση του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και την παραγωγή πολιτισμού που βασίζεται στην ανάδειξη των αξιών των προγόνων, μέσω νέων ιδεών και πράξεων του Πόντου.
Η ΕΠΟΝΑ, ολόκληρη την εβδομάδα διαθέτει περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος και στη πλατεία Αριστοτέλους όπου ενημερώνει για την ιστορία του Ελλήνων του Πόντου και ευαισθητοποιεί μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες και διαδραστικές συζητήσεις.
Παράλληλα, η Ένωση Ποντίων Φοιτητών Νόμου Αττικής, παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό. Σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, οι νέοι της Ποντιακής Ένωσης, με τις φορεσιές των προγόνων τους, φωτογραφήθηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, δηλώνοντας ότι η ποντιακή ψυχή μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Η φωτογράφιση είχε τίτλο ” ανθεί και φέρει και άλλο”.
Η νεολαία του Πόντου στην Αττική, μέσα από την ΕΠΟΝΑ και μέσα από τον σύλλογο Ποντίων φοιτητών Νόμου Αττικής, διατηρούν ζωντανές τις μνήμες που χαράζουν στη ταυτότητα τους το μύνημα ” είμαστε Έλληνες Πόντιοι και η φλόγα της πατρίδας και της παράδοσης μας είναι ακόμα ζωντανή”.