Επείγουσες καταστάσεις – Κλήση για βοήθεια και ο ενιαίος Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης “112”

Newsroom

Επείγουσες καταστάσεις – Κλήση για βοήθεια και ο ενιαίος Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης “112”

Πως πρέπει να δράσουμε όταν κάνουμε μια κλήση για βοήθεια

Πρώτα πρέπει να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στο σημείο, και να αποφασίσουμε πως θα μοιράσουμε τους ρόλους (σκοπός είναι η βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δηλαδή και των ικανοτήτων των ανθρώπων), για παράδειγμα ποιος θα προσφέρει τις πρώτες βοήθειες αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ή είναι πιο ψύχραιμος, και ποιος θα κάνει την κλήση στις αρχές. Δεν πρέπει ο καθένας να νομίζει ότι κάποιος άλλος θα καλέσει και τελικά δεν καλεί κανείς, ή να καλέσουν πολλοί μαζί και μπερδέψουν τις υπηρεσίες βοήθειας. Επομένως η καλή επικοινωνία σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο.
Όταν καλούμε οποιονδήποτε Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (προτιμάμε το «112» όπως θα δούμε παρακάτω), πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, σύντομοι και περιεκτικοί, να δώσουμε με καθαρή φωνή σαφείς και επαρκείς πληροφορίες χωρίς πολυλογίες και μπερδέματα.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

(Α) Αρχικά πρέπει να δώσουμε την θέση μας (την θέση του περιστατικού αν οι ίδιοι δεν βρισκόμαστε κοντά), ώστε ακόμη και σε περίπτωση διακοπής της κλήσης (για παράδειγμα ίσως εξαντληθεί η μπαταρία στο κινητό μας), να είναι γνωστή η θέση όπου θα σταλεί βοήθεια, επίσης δίνουμε τον αριθμό τηλεφώνου από το οποίο καλούμε ή γενικά ένα στο οποίο να μπορούν να μας καλέσουν για περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες.
Πρέπει να εξηγήσουμε την θέση του περιστατικού με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται (για να μην χαθεί χρόνος στον εντοπισμό από τις αρχές), και αν είναι δυνατόν να αναθέσουμε σε ένα από τα παρευρισκόμενα άτομα (που μπορεί να μην έχει άλλες γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών για να είναι πιο χρήσιμο να μείνει κοντά στο θύμα), να πάει στον δρόμο για να επισημάνει το σημείο στα οχήματα και να οδηγήσει τους διασώστες ή πυροσβέστες (γενικά τα πληρώματα) στο εσωτερικό του κτιρίου ή του γεωτεμαχίου ώστε να μην χαθεί χρόνος.
Σε μια πόλη μπορούμε να πούμε την πόλη ή τον οικισμό, την οδό και τον αριθμό αλλά και την πλησιέστερη συμβολή οδών, αλλά και κάποιο γνωστό τοπόσημο όπως μια πλατεία, εγκατάσταση (όπως λιμάνι/γήπεδο), ή ένα μεγάλο και γνωστό κτίριο (δημόσιο ή ιδιωτικό όπως ένα μεγάλο ξενοδοχείο), ώστε να είναι γνωστό ή να φαίνεται εύκολα από απόσταση.
Στο ύπαιθρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γεωγραφικό χαρακτηριστικό όπως για παράδειγμα την ακτογραμμή, μια γνωστή παραλία, ένα βουνό, ένα ποτάμι, κτλ. και ειδικότερα άκρα αυτών ή το σημείο που συναντώνται δύο από αυτά. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους χάρτες στο κινητό μας τηλέφωνο ώστε να ενοπίσουμε την τρέχουσα θέση μας και να βάλουμε εκεί μια «πινέζα» ώστε να εμφανιστούν στην οθόνη οι συντεταγμένες του σημείου που βρισκόμαστε και να αναφέρουμε αυτές, ή έστω να προσδιορίσουμε την θέση μας σε σχέση με ένα γνωστό σε όλους σημείο και τα σημεία του ορίζοντα.
Για παράδειγμα θα πούμε ότι «…ονομάζομαι τάδε-δείνα και καλώ από το Αργοστόλι, βρίσκομαι στην παραλιακή οδό Αντώνη Τρίτση αριθμός 00, στο ύψος της πλατείας Καμπάνας, στην συμβολή με την οδό τάδε…το τηλέφωνο μου είναι 6900000000…» ή αν είμαστε στο ύπαιθρο «…ονομάζομαι τάδε-δείνα και καλώ από την περιοχή του χωριού Σβορωνάτα, περίπου μισό χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του αεροδρομίου επί της οδού που ακολουθεί την ακτή (ή μεταξύ του αεροδρομίου και της μαρίνας Αγίας Πελαγίας)…το τηλέφωνο μου είναι 6900000000…».

(Β) Έπειτα πρέπει να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί και ποιο είναι το είδος βοήθειας που απαιτείται, αν υπάρχουν τραυματίες και πόσοι. Το είδος και η έκταση της έκτακτης ανάγκης αλλά και οι πληφορίες για εύφλεκτες ουσίες ή άλλους κινδύνους για τους διασώστες/πυροσβέστες και γενικά για τους παροχείς βοήθειας, είναι χρήσιμες ώστε να σταλούν τα κατάλληλα πυροσβεστικά ή διασωστικά οχήματα και πληρώματα με την κατάλληλη εκπαίδευση/εξειδίκευση για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και επαρκείς σε αιρθμούς δυνάμεις. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται ιατρική βοήθεια και το είδος του τραυματισμού ή συμπτωμάτων αν είναι το μόνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε εύκολα, είναι σημαντικός ώστε να σταλούν αντίστοιχα οχήματα (απλά ασθενοφόρα ή κινητές μονάδες) και επαρκής αριθμός αυτών.
Για παράδειγμα θα πούμε ότι πρόκειται για «…υπάρχει πυρκαγιά σε διώροφο κτίριο κατοικίας, που ξεκίνησε από το υπόγειο και επεκτείνεται προς ένα δωμάτιο όπου φυλάσσονται υγρά καύσιμα ή φιάλες υγραερίου και επίσης υπάρχουν στον χώρο δύο άτομα τραυματίες/εγκαυματίες, ενήλικες και οι δύο…».

(Γ) Δεν πρέπει να σταματούμε την επικοινωνία αν δεν μας το πει ο εκπαιδευμένος χειριστής με τον οποίο μιλάμε, ώστε να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται και να μας δώσει οδηγίες.

Παράδειγμα κλήσης στον αριθμό «112» για βοήθεια, σε μικτό περιστατικό (πυρκαγιά και τραυματίες)

(Α) δίνω την θέση του περιστατικού:

«…ονομάζομαι τάδε-δείνα και καλώ από την περιοχή του χωριού Σβορωνάτα, περίπου μισό χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του αεροδρομίου επί της οδού που ακολουθεί την ακτή (ή μεταξύ του αεροδρομίου και της μαρίνας Αγίας Πελαγίας)…το τηλέφωνο μου είναι 6900000000…»

(Β) δίνω πληροφορίες για το είδος και την έκταση του περιστατικού, αριθμό θυμάτων/τραυματιών, πληροφορίες για κινδύνους για τους διασώστες/πυροσβέστες:

«…υπάρχει πυρκαγιά σε διώροφο κτίριο κατοικίας, που ξεκίνησε από το υπόγειο και επεκτείνεται προς ένα δωμάτιο όπου φυλάσσονται φιάλες υγραερίου…υπάρχουν δύο άτομα τραυματίες/εγκαυματίες, ενήλικες και οι δύο…»

(Γ) αναμένω οδηγίες από τον χειριστή, απαντώ στις ερωτήσεις και κλείνω το τηλέφωνο μόνο όταν μου πουν.

“112” Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Εκτός των τριψήφιων τηλεφωνικών αριθμών ανάγκης (166 Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, 199 Πυροσβεστικό Σώμα, 100 Αστυνομία, 108 Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή, Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000) έχει δημιουργηθεί ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112» που εκτός από την χρήση ενός μόνο αριθμού, έχει και τα παρακάτω εξαιρετικά χρήσιμα και σημαντικά χαρακτηριστικά:

Χρησιμοποιείται Πανευρωπαϊκά (Κράτη-Μέλη Ε.Ε.) σε 24ωρη βάση, για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες! Απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη, μας συνδέουν ή στέλνουν βοήθεια από διαφορετικές υπηρεσίες ανάλογα τι απαιτείται, όπως για παράδειγμα πυροσβεστική και ασθενοφόρο μαζί.

Μπορεί να γίνει κλήση από οποιοδήποτε σταθερό τηλέφωνο, δημόσια τηλεφωνική συσκευή χωρίς τηλεκάρτα, αλλά και κινητό τηλέφωνο ακόμη και χωρίς κάρτα SIM ή χωρίς λήψη σήματος!

Σε περίπτωση που η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση πραγματοποιείται μέσω οποιονδήποτε δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή, ακόμη και γειτονικών χωρών (υπηρεσία εθνικής και διεθνούς περιαγωγής)!

Αντί τηλεφωνικής κλήσης μπορεί να σταλεί γραπτό μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό ή και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στην διεύθυνση contact@112.gov.gr
Η κλήση στο “112” παρέχει την δυνατότητα αυτόματου εντοπισμού της θέσης του καλούντος!

Περισσότερες πληροφορίες για το 112: https://civilprotection.gov.gr/112
Λοιποί τηλεφωνικοί αριθμοί Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα, πληροφορίες:
https://help.unhcr.org/greece/el/where-to-seek-help/emergency-services

Θυμήσου, φέτος το καλοκαίρι κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μόνο αν πραγματικά χρειάζεται!

Δεν πρέπει να καλούμε ασθενοφόρο για περιπτώσεις που δεν είναι κρίσιμη η κατάσταση του θύματος, δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια, άρα για άμεση ή πολύ σοβαρή απειλή της ζωής.
Όταν βρισκόμαστε με κάποιον τραυματία ή ασθενή του οποίου η κατάσταση αποδεδειγμένα δεν είναι κρίσιμη και δεν απαιτείται η επιτόπια παροχή πρώτων βοηθειών ή/και επείγουσα μεταφορά του σε νοσοκομείο, ούτε ως σχετικά επείγουσα έστω προληπτική διακομιδή, τότε και μόνο τότε, θα πρέπει να μην απασχολούμε το ΕΚΑΒ με ήσσονος σημασίας περιστατικά και να φροντίζουμε οι ίδιοι ή με την βοήθεια φίλων και παρευρισκομένων την μεταφορά στο νοσοκομείο. Βέβαια σε κάθε περίπτωση και ειδικά σε περιπτώσεις αμφιβολίας, πρέπει να επικοινωνούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και με γιατρό και μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι δεν απαιτείται να απασχολήσουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και το πλήρωμά του!

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ΕΚΑΒ είναι βεβαίως για διακομιδές σοβαρών περιστατικών αλλά δεν είναι μόνο αυτό.. μπορεί να προσφέρει επιτόπου στο σημείο που βρίσκεται το θύμα πρώτες βοήθειες, οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και διαδικασίες Βασικής Υποστήριξης Ζωής!
Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα με πλήρωμα 2 ατόμων που είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι διασώστες. Είναι ένα όχημα λοιπόν που μπορεί να σώζει ζωές αλλά και να μεταφέρει τραυματίες ή ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση στις μονάδες νοσοκομειακής περίθαλψης.
Και είναι ένα όχημα με το πλήρωμα του που μπορεί να είναι πιο αναγκαίο σε ένα άλλο περιστατικό και σε μια άλλη περιοχή, και η αναίτια καθυστέρηση που μπορεί να προκαλέσουμε (αν έχουμε βεβαιωθεί ότι πρόκειται σίγουρα για τέτοια), μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για συνανθρώπους μας σε ανάγκη..

Τηλέμαχος Μπεριάτος
MSc, Διπλ. Πολιτικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕ
Τεχνικός Ασφαλείας (Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία)
Μάιος 2024

Εικόνες:

  1. “112” Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης
  2. Παράδειγμα διαβίβασης της θέσης ενός έκτακτου περιστατικού
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ