Διευκρινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επιβαλλόμενα «πρόστιμα» και εσφαλμένες πληρωμές

Newsroom

Διευκρινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επιβαλλόμενα «πρόστιμα» και εσφαλμένες πληρωμές  

     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης, ενημερώνει ότι ο Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε απάντηση δημοσιεύματος γνωστής ιστοσελίδας αγροτικού περιεχομένου, με τίτλο «ΟΠΕΚΕΠΕ Domino προστίμων», όπου γίνεται αναφορά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ares(2024)4751508-02.07.2024 :

 <<Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποβάλλεται κάθε έτος σε συστηματικούς ελέγχους από τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, για την επιβεβαίωση της ορθότητας διαχείρισης των κοινοτικών αγροτικών ταμείων. Στο πλαίσιο του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε σφάλμα στη διαδικασία υπολογισμού των πληρωμών.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

 Το σφάλμα προκλήθηκε από την εκ παραδρομής χρήση γραμμής δικαιωμάτων του 2021 αντί για το 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο, που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το σφάλμα αφορούσε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικά εκτιμήθηκε σε 63.035.249,77€, ωστόσο μετά από επαναϋπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό διορθώθηκε σε 50.755.440,32 €.

 Σημειώνεται ότι το εν λόγω σφάλμα ανακαλύφθηκε κατά τη διεξαγωγή νέου διασταυρωτικού ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλήρως ενημερωθεί για την κατάσταση. Τα συγκεκριμένα ποσά έχουν εγγραφεί στο Βιβλίο Οφειλετών και θα συμψηφιστούν με μελλοντικές πληρωμές, ανεξαρτήτως του έτους των αιτήσεων, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις.

 Σχετικά με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, όπως αναφέρεται εσφαλμένα στο δημοσίευμα ως «πρόστιμα», ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτά τα ποσά αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες για αχρεωστήτως καταβληθέντα κεφάλαια και συμψηφίζονται με μελλοντικές πληρωμές. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των αναφερθείσων σφαλμάτων στην διαδικασία ελέγχου για τα μέτρα 10, 11, και 13 του ΠΑΑ 2014-2022, που αφορούν την επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας για το έτος αιτήσεων 2022, επίσης αντιμετωπίζονται με την ίδια διαδικασία επανελέγχου. Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέλαβε έγκαιρα δράση για τη διασφάλιση της σωστής διαχείρισης των πόρων, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την αποφυγή άδικων χρηματικών διορθώσεων>>.

    Από  Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ  

`                              Λεωφόρος ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ 1,  Αργοστόλι  Τ.Κ.28100   Κεφαλληνία                                            

                                              Τηλ. 26710-22927   Φαξ. 26710-24512   Εmailegs_kef@otenet.gr  

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ