Μέσα σε λίγα χρόνια, η θάλασσα «καταπίνει» παραλίες, δρόμους, σπίτια, υποδομές.Δεκάδες παράκτιες περιοχές, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φύση.
Σε κάποιες περιπτώσεις η μάχη έχει κριθεί οριστικά, καθώς ακόμα και τα «βαριά» αντιδιαβρωτικά έργα δεν μπορούν να αναστρέψουν τη ζημιά που έχει συντελεστεί.

Η εικόνα στην πανέμορφη παραλία Άμμες είναι αποκαρδιωτική βλέποντας την μισή παραλία να έχει εντελώς εξαφανιστεί.Μια παραλία εκτεθειμένη στους νότιαδες που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στη συχνότητα και την ένταση των νοτίων ανέμων οι οποίοι ενισχύουν την διάβρωση.

Το φαινόμενο που έχει άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή και κυρίως τη συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων και αύξησης της στάθμης της θερμοκρασίας της θάλασσας ορίζεται από την οπισθοχώρηση της ακτογραμμής που γίνεται πολύ πιο έντονη στις παραλίες, καθώς είναι πιο ευάλωτες λόγω του χαμηλού ανάγλυφου αλλά και της σύστασης τους από χαλαρά ιζήματα,τα οποία εύκολα μεταφέρονται από τα παράκτια ρεύματα.

Η εικόνα της παραλίας τέλη Οκτωβρίου και πριν αρχίσουν οι δυνατοί νοτιάδες που αλλάζουν την εικόνα των παραλιών τους χειμερινούς μήνες, μας δείχνει ότι ίσως η κατάσταση της παραλίας είναι μη αναστρέψιμη.


Η διάβρωση των ακτών στοιχίζει ακριβά στην περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία του τόπου» καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν μεγάλες οικονομικές απώλειες ετησίως απ’την τοπική οικονομία, εξαιτίας της διάβρωσης,και οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες, μέχρι το τέλος του αιώνα οι περισσότερες παραλίες στη χώρα μας δεν θα υπάρχουν, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζουμε σήμερα».