Η πρώτη πραγματική τηλεματική συνεδρίαση στο ακροατήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι σε αίθουσα συνεδρίασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πάτρας και στον απομακρυσμένο τόπο-ακροατήριο του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας – Δικαστικό Μέγαρο Αργοστολίου.
Προς το σκοπό αυτό, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας μετέβει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοπας Λάσκος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κεφαλληνίας&Ιθάκης κ.Παναγή Καππάτο στο Πρωτοδικείο Αργοστολίου,και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς κ. Σάββα Σαβαόγλου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοπας Λάσκος στο Πρωτοδικείο Αργοστολίου,μίλησε στο KefaloniaFocus για την μεγάλη αλλαγή που θα γίνει με την Τηλεματική συνεδρίαση.
Οι δίκες εξ αποστάσεως σχεδιάστηκαν και εξαγγέλθηκαν πιλοτικά στα τέλη του 2022 (υπουργός Κώστας Τσιάρας) και πλέον δρομολογούνται επί του πεδίου προσφέροντας σε ζητήματα ασφάλειας (π.χ μάρτυρες που έχουν υποστεί εκφοβισμό, ανήλικοι , κακοποιημένες γυναίκες κλπ) αλλά και οικονομικού κόστους. Κι αυτό γιατί μετά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος τηλεδιασκέψεων, αναμένεται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός μεταγωγών των κρατουμένων προς τα δικαστήρια και τα ανακριτικά γραφεία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση σημαντικού αριθμού ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλεκτρονική αυτή διαδικασία θα “απελευθερώσει” – όπως υπολογίζεται- σε πρώτο στάδιο 800 αστυνομικούς μόνο από τις μεταγωγές.
Έτσι με την τροποποίηση επιτρέπεται η δίκη χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου “σε περίπτωση κακουργήματος και ιδίως σε πολυπρόσωπες δίκες ή δίκες που αφορούν στην οργανωμένη εγκληματικότητα ή έχουν σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, από τον εισαγγελέα με αιτιολογημένη διάταξη που επιδίδεται στον κατηγορούμενο τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της συνεδρίασης”.
Όπως επίσης περιγράφεται “η εξέταση με τον ανωτέρω τρόπο γίνεται με την παρουσία σωφρονιστικού ή ανακριτικού ή προανακριτικού ή προξενικού υπαλλήλου ή δικαστικού γραμματέα στο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας του προσώπου της παρ. 1 ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές για τη διενέργεια της εικονοτηλεδιάσκεψης…. Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ότι ο κατηγορούμενος παρακολουθεί τη διαδικασία χωρίς διακοπές και έχει αποτελεσματική και εμπιστευτική επικοινωνία με τον συνήγορό του.»
Όσον αφορά τη δράση παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, καθιστά εφικτή την απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της δίκης βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή, ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει εξ αποστάσεως, «ζωντανά», με εικόνα και ήχο.
Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα απομακρυσμένης διασυνοριακής κατάθεσης – εξέτασης για όποιον βρίσκεται στο εξωτερικό, μάρτυρα ή κατηγορούμενο που είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα.
Επιπλέον, με τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης καθίσταται εφικτή η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, της προανάκρισης και της ανάκρισης, όπως και η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.