ΙΘΑΚΗ – Στο γραφικό Λαζαρέτο [Pics & video]

Τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα -με την ομώνυμη εκκλησία- βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού της πρωτεύουσας της Ιθάκης το Βαθύ.Χρονολογείται από το 1560. Το διώροφο κτήριο έγινε από τους Aγγλους το 1817 όπου φτιάχτηκε και η προτομή του Άγγλου Αρμοστή τότε sir Thomas Meytland. Παλιά φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο (1836), και αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912) .

Στους προηγούμενους αιώνες σε κάθε λιμάνι υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) στο οποίο έπρεπε να σταματούν τα καράβια που έρχονταν από το εξωτερικό για υγειονομική εξέταση.Σ’ αυτό φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές ως ο Γ. Πεταλάς Πέτας ο συνταγματάρχης του αγώνα του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι αντίπαλοι του Βασιλέα Όθωνα και του Γεωργίου του Α.

Επί της νησίδας επίσης υπάρχει το Εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που ιδρύθηκε το έτος 1668 και κάθε χρόνο στις. 5 και 6 Αυγούστου γιορτάζει όπου πλήθος από πιστούς μεταφέρονται με καραβάκια επάνω στο νησάκι για το πανηγύρι.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τόπους για τέλεση Γάμων με ζευγάρια από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο να προτιμούν το μαγευτικό Λαζαρέτο για να τελέσουν το μυστήριο του γάμου, και να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Ο π. Θεοδόσης Δενδρινός μας μιλάει για το Λαζαρέτο

Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε. Γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν χτισμένο με πέτρες από αρχαία ελληνικά ερείπια, στα οποία μάλιστα διαβάζονταν ολόκληρες επιγραφές.

Το πέρασμα του κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020 προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο γραφικό Εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτῆρος και υπήρξε άμεση η ανάγκη επισκευής .

Με πρωτοβουλία του εφημέριου Π. Θεοδόση Δενδρινού και του Εκκλησιαστικού του Συμβουλίου και με την έγκριση της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας & Ιθάκης ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών με τη βοήθεια και τη συνδρομή πολλών Ιθακήσιων αλλά και του Δήμου Ιθάκης .

Oι εργασίες ολοκληρώθηκαν και το γραφικό εκκλησάκι είναι έτοιμο και πιο όμορφο από ποτέ να υποδεχθεί τους πιστούς και τα ζευγάρια από όλο τον κόσμο που επιλέγουν την ΙΘΑΚΗ και το Λαζαρέτο για την τέλεση του γάμου τους.

Νίκος Γιανούτσος

Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Γιανούτσο για την πολύτιμη βοήθεια του στην πραγματοποίηση του ρεπορτάζ.

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ