Λευκάδα:Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Φανερωμένης [εικόνες& video]

Newsroom

Έξω από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας, παρουσία πλήθους προσκυνητών απόδιάφορα μέρη της Ελλάδας, Αρχιερέων, κληρικών και μοναχών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουνίου η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι η πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέπτεται την Λευκάδα.

Σε ειδική διαμορφωμένη εξέδρα τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο οποίος τον καλωσόρισε στον όμορφο και φιλόξενο τόπο μας που είναι και η πατρίδα ποιητών, κάνοντας ειδική μνεία στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του και για το λόγο αυτό ορίστηκε το τρέχον έτος 2024 ως έτος Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Λευκάδιο Χερν, που αναδείχτηκε εθνικός ποιητής της Ιαοωνίας, και τον Άγγελο Σικελιανό, που τον χαρακτήρισε ως ποιητή της ειρήνης, της παγκοσμιότητας και της Δελφικής ιδέας για την συνεννόηση των λαών. «Παναγιώτατε, προσωπικά ασπάζομαι τη δεξιά σας και με πλήρη αγαλλίαση αναφωνώ, μαζί με τον περήφανο λαό των Λευκαδίων που έχω την τιμή να εκπροσωπώ το ευ παρέστητε στον τόπο μας, ευχόμενος καλή διαμονή», κατέληξε ο κ. Βεργίνης.

Στην αντιφώνηση του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίοςμεταξύ άλλων είπε: «Με πολλή συγκίνηση ευρισκόμεθα εις την ωραίαν Λευκάδα πραγματοποιούντες την πρώτην εις την ιστορίαν επόσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην θεόσωστον ταύτην Μητρόπολην και την νήσο των ποιητών και των ανθρώπων των γραμμάτων». Καίτοι μας χωρίζει κάποια απόσταση γεωγραφική, εντούτοις ουδέποτε επαύσαμε παρακολουθούντες φιλοστόργως εκ Φαναρίου την πορείαν και την ζωήν των αγαπητών μας Επτανησίων μετά των οποίων ιεροί και ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί παλαιόθεν μας συνδέουν. Άλλωστε οι εν Αγίοις Επίσκοποι Λευκάδος Ζαχαρίας και Πελάγιος έδωκαν εν Κωνσταντινουπόλει την καλήν ομολογίαν της ορθοδόξου πίστεως, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Στην τελετή υποδοχής παρέστησαν μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, κα. Ζέττα Μακρή, Yφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο βουλευτής Λευκάδας, κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Γιάννης Τρεπεκλής, ο πρώην υπουργός και οφικκίαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Γιώργος Καλαντζής, οι Δήμαρχοι Μεγανησίου, Ακτίου-Βόνιτσας, Πρέβεζας, Ζηρού και Άρτας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αντώνιος Δουβίτσας και Ευτύχιος Ζουριδάκης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων.

Στη συνέχεια έγιναν σε παρακείμενο χώρο, στα δεξιά της εξέδρας, τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης ονοματοδοσίας της πλατείας σε «Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Ιμβρίου». Ακολούθησε δοξολογία στο καθολικό της Μονής για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, μετά το πέρας της οποίας συνεχίστηκαν οι προσφωνήσεις από τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο, τον Βουλευτή Λευκάδας, κ. Αθανάσιο Καββαδά, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Γιάννη Τρεπεκλή, και τον Καθηγούμενο της Μονής Φανερωμένης Αρχιμανδρίτη κ. Νικηφόροκαθώς και η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, ανήμερα της εορτής της Μονής Φανερωμένης θα γίνει στις 9:00 το πρωί η Πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η λιτάνευση της Εικόνας γύρω από τη Μονή συνοδεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, η οποία, σημειωτέον, παρουσίασε για πρώτη φορά τη νέα της στολή κατά την τελετή υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δείτε παρακάτω την τελετή υποδοχής όπως αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι Ionian TV:

Και στο παρακάτω βίντεο όπως μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι του Δήμου Λευκάδας στο YouTube:

Πηγή:https://www.kolivas.de

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ