Ισθμός: Τα επόμενα βήματα για να ξαναχτιστεί η γέφυρα 

Newsroom

Στόχος να ανοίξει έως την Τετάρτη ο δρόμος – Έκτακτες Ρυθμίσεις Κυκλοφορίας ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός

https://www.ethnos.gr/author/181322/marialiliopoyloy

Σχεδόν ακαριαία ήταν η απόφαση για κατεδάφιση της γέφυρας στην Αθηνών – Κορίνθου ύστερα από τη μεγάλη φωτιά που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής εξαιτίας της ανατροπής βυτιοφόρου, καθώς διαπιστώθηκε ότι η στατικότητά της είχε πληγεί ανεπανόρθωτα από το τεράστιο θερμικό φορτίο που είχε δεχτεί.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Από τα ξημερώματα συνεργεία και ειδικά μηχανήματα της ΙΝΤΡΑΚΑΤβρέθηκαν στο σημείο όπου καιξεκίνησε η κατεδάφιση τμήματοςτης γέφυρας με στόχο οι εργασίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και η κυκλοφορία να μπορεί να διεξαχθείπροσωρινά εξυπηρετώντας τους ετεροδημότες, αλλά και να έχει αποκατασταθεί πλήρως έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως η ταλαιπωρια των μετακινούμενων παρέμενε έως και το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με νέο μήνυμα 112 καλούσε τους πολίτες να καθυστερήσουν το ταξίδι τους, καθώς σημειώνονται «μεγάλες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης από Ελευσίνα προς Κόρινθο στην Ολυμπία Οδό». Σημειώνεται πως υπάρχει αναστολή είσπραξης διοδίων σε Ελευσίνα και Ισθμό.

Στο σημείο του ατυχήματος που προκάλεσε την πυρκαγιά βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος καθώς επίσης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Οριστικές αποφάσεις για την επανακατασκευή της γέφυρας δεν έχουν ληφθεί ακόμα, όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Ταχιάος, καθώς χρειάζεται μελέτη, ενώ προτεραιότητα δόθηκε στην επαναλειτουργία του αυτοκινητοδρόμου καθώς εξαιτίας του συμβάντος η Ελλάδα για αρκετέςώρες είχε κοπεί στα δύο: «Η κατεδάφιση προχωρά. Θα πρέπει να απομακρυνθούν τα μπάζα, αλλά ο δρόμος θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα κάνουμε τη γέφυρα της παλαιάς Εθνικής Οδού από πάνω», ανέφερε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γέφυρα ήταν ένα έργο που είχε κατασκευαστεί από την τεχνικήεταιρία Ευκλείδης ΑΤΕ τη δεκαετίατου ΄90 και βρισκόταν στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος, το οποίο ενσωματώθηκε στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού το 2008. Ωστόσο, αν και δεν ήταν ένα παλαιό έργο, αποφασίστηκε γρήγορα η κατεδάφισή της μετά το συμβάν δεδομένου ότι, όπως περιγράφουν οι αρμόδιοι, το θερμικό φορτίο που δέχτηκε επηρέασε σημαντικά τη στατικότητά της. Αλλωστε η φωτιάκαι οι εκρήξεις που αυτή προκάλεσε είχαν συνθέσει ένα σκηνικό τρόμου.

Την κατεδάφιση της γέφυρας ανέλαβε η Intrakat, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα σε επείγουσα έκκληση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, η εταιρεία μετακίνησεεξειδικευμένα συνεργεία και μηχανήματα έργου στο σημείο και από τις 05.30 π.μ., και με την επίβλεψη και συνεργασία των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχει ξεκινήσει την κατεδάφιση της γέφυρας, η οποία κρίθηκε επικίνδυνη.

Τα συνεργεία της Intrakat εργάζονται πυρετωδώς ώστε να δοθεί η Εθνική Οδός στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατόν».

Εξάρχου: Στόχος να ανοίξει έως την Τετάρτη ο δρόμος

Στο σημείο των εργασιών βρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος σημείωσε πως «έγινε ένα τιτάνιος αγώνας με συντονισμό από το υπουργείο από χθες το βράδυ και καταβάλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο δρόμος να έχει ανοίξει έως την Τετάρτη».

Και συνέχισε: «Ο,τι μπορούμε κάνουμε, φέραμε ό,τι μηχανήματα ήταν δυνατόν να φέρουμε. Θεωρούμε ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα πιστεύω μέχρι την Τετάρτη ο δρόμος θα είναι ξανά στην κυκλοφορία. Ο,τι απαιτήθηκε να γίνει και οι χρόνοι που χρειάστηκαν για να ληφθούν οι αποφάσεις των υπουργείων και ο συντονισμός με την κυβέρνηση και το υπουργείο ήταν κάτι το οποίο δεν έχει ξανατύχει και θεωρώ ότι ήταν η γρηγορότερη αντίδραση που έχω δει από δημόσιο σε σχέση με ένα ατύχημα. Οπως πάντα όλες οι τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπιστούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαντην Παρασκευή 07.06.2024 όταν στις 21:00 το βράδυ σημειώθηκε σοβαρότροχαίο ατύχημα με εκτροπή και πυρκαγιά βυτιοφόρου οχήματος στη χιλιομετρική θέση 75,6 (ύψος Κόμβου Λουτρακίου) στο ρεύμα προς Κόρινθο του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα. Λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν, σημειώθηκαν σοβαρές εκτεταμένες ζημιές στη γέφυρα του κόμβου, σε τμήμα της οποίας από νωρίς σήμερα εκτελούνται εργασίες κατεδάφισης.

Έκτακτες Ρυθμίσεις Κυκλοφορίας ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός.

Στο μεταξύ έκτακτες κυκλοφοριακέςρυθμίσεις ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός από το πρωί του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 08.06.2024, υπάρχει αποκλεισμός της κυκλοφορίας στην κατεύθυνση προς Κόρινθο στο ύψος της Χ.Θ. 75,2 με ταυτόχρονη εκτροπή της κυκλοφορίας προς δύο εναλλακτικές διαδρομές:

Η κυκλοφορία προς Αθήνα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα και τη ΛΕΑ.

Την Κυριακή 09.06.2024 το μεσημέρι περί τις 12:00, για την εξυπηρέτηση της αναμενόμενης αυξημένης κυκλοφορίας επιστροφής των εκλογέων, θα αρθεί η ανωτέρω αμφιδρόμηση και θα δοθούν στην κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα όλες οι λωρίδες κυκλοφορίας (3 Λωρίδες και ΛΕΑ).

Η παραχωρησιούχος εταιρία εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες οι οδηγοί εξαιτίας των απαραίτητων εκτροπών, καθώς και για τις καθυστερήσεις που θα επιφέρουν οι αναγκαίες για την ασφάλεια της κυκλοφορίας ρυθμίσεις, καθ’ όλη την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και τους παρακαλεί να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή.

Πηγή:https://www.ethnos.gr/

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ