Η τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής κατσικίσιου τυριού στην Καρυά Ερύσσου [pics&vid]

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ·ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Φαντάζει ως η πλέον αντιπροσωπευτική γεύση των τοπίων της Κεφαλονιάς,λες και όλη ουσία των παρενθέσεων των ελάχιστων στεριών στην απέραντη θάλασσα, αναφύεται με τη μορφή ευωδιαστών χόρτων, που οι ατίθασες αίγες που προσομοιάζουν με ηλιοκαμένα παιδιά του καλοκαιριού,βόσκουν στις κατάφυτες πλαγιές της Άνω Ερύσσου μετουσιώνουν σε πλήρες γεύσεων γάλα, ακόμη και στις ξηρές εποχές,που οι τυροκόμοι με αιωνόβιες αλχημείες συμπυκνώνουν σε τυρί.

Σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα που υπερισχύει στα πάντα,και στα τυριά του,η μεγαλοσύνη,ο πλούτος,η αυθεντικότητα – που είναι συνώνυμη με την ποιότητα –,η νοστιμιά, δεν βρίσκονται στο πολύ, αλλά στο λίγο,σε ένα μικρό,μεγαλειώδες, σπιτικό τυράκι,σαν αυτό που χρόνια τώρα φτιάχνει ο Μπάμπης ο Κοψίνης,ναι αυτός ο αγαπημένος ταχυδρόμος της βόρειας Κεφαλονιάς,που όλοι αγαπούν γιατί όπου και να βρέθηκα στην Έρυσσο,και στη Σάμη είναι για όλους ο αγαπημένος τους ταχυδρόμος, ο Μπάμπης τους ,ο άνθρωπος τους,ένας άνθρωπος με ανθρωπιά και καλοσύνη σε κάθε του βήμα,κάτι που δεν υπάρχει πλέον στις εποχές που ζούμε.

Η τυροκομία στην Κεφαλονιά ήταν πάντα άμεσα συνυφασμένη με τη διαχρονική ανάγκη των κατοίκων τους για αυτάρκεια σε είδη διατροφής,και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των κλιματικών συνθηκών για την ωρίμανση και συντήρηση των τυροκομικών προϊόντων,και ο κ.Μπάμπης κοντά στον πατέρα του που ήταν τυροκόμος ,έμαθε από μικρός την τέχνη της παραδοσιακής οικιακής τυροκόμησης που ακολουθεί και σήμερα.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Ακούστε τον κ.Μπάμπη Κοψίνη να μας ταξιδεύει στην τέχνη της παραδοσιακής τυροκόμησης στο κατώι του στο χωριό Καρυά άνω Ερύσσου.

Η Πυτιά Αυτό που κάνω είναι να παράγω την παραδοσιακή πυτιά τυροκόμησης. Είναι μία δουλειά που την ανακάλυψα από τον πατέρα μου και σχετίζεται με την παραδοσιακή μέθοδο τυροκόμησης. Οι παλιοί όταν έσφαζαν τα αμνοερείφια γάλακτος, κρατούσαν τα στομάχια, τα στέγνωναν και τα επεξεργάζονταν με νερό και αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο έφτιαχναν την πυτιά για να δημιουργήσουν το δικό τους τυρί».
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ