Παγκόσμιος διασυρμός για την 6ήμερη εργασία αλλά ο Μητσοτάκης επαίρεται απ’ το υπουργείο Εργασίας

Newsroom

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαφήμισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας και εγκωμίασε για την συνέχιση της εργασίας από 170.000 συνταξιούχους • Επανέλαβε τη δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους • Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση •Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος το 6ημερο.

Η θέσπιση της εξαήμερης εργασίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει γίνει θέμα στον διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες με την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία οπισθοδρόμησης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις κομπασμού σήμερα από το υπουργείο Εργασίας που επισκέφθηκε. Φυσικά δεν είπε λέξη για την άκρως αντεργατική ρύθμιση, παρά διαφήμισε το έκτακτο «μποναμά» που θα δώσει τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Εξάλλου, εγκωμίασε και το γεγονός ότι 170.000 συνταξιούχοι έχουν καταφύγει στη συνέχιση της εργασίας, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους,  καθώς πλέον η νομοθεσία τους επιτρέπει «να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με φορολόγηση του πραγματικού χρόνου εργασίας τους, έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα».

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική δουλειά ολόκληρη αυτή την πενταετία».

«Μια δουλειά η οποία αποτυπώνεται καταρχάς στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια μίλησε για την ψηφιακή κάρτα, την οποία χαρακτήρισε «πολύ τολμηρή μεταρρύθμιση» και είπε ότι «αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησής μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας». «Και νομίζω ότι ήδη τα οφέλη ως προς την αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής εργασίας, προς όφελος των εργαζόμενων, είναι ήδη αισθητά», υποστήριξε.

«Για τα ζητήματα του κατώτατου μισθού εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αλλά βέβαια δεν είναι το μόνο ζήτημα αυτό το οποίο αφορά την αγορά εργασίας», είπε στη συνέχεια.

Παράλληλα, έκανε ευχολόγια ώστε να βελτιωθεί συμμετοχή στην αγορά εργασίας, «πρωτίστως των γυναικών, των νέων μας, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων». 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική δουλειά και στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, λέγοντας ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον χρόνο απονομής των συντάξεων.

Έκτακτη ενίσχυση Χριστουγέννων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Και θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.

Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο για τη μεν φορολόγηση των διυλιστηρίων έχει εκ των πραγμάτων έναν έκτακτο χαρακτήρα, όμως είναι ένα μέτρο το οποίο στηρίζει συνολικά την κοινωνική συνοχή και αποδεικνύει την έμπρακτη προσήλωση αυτής της κυβέρνησης στο να στέκεται πρωτίστως κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας» είπε σχετικά και έκλισε πως «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χτίζοντας πάνω στα πολλά θετικά τα οποία έχουμε ήδη πετύχει, οπότε καλή δύναμη και στους παλιούς και στους νέους».

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι σήμερα ήταν θα είχε συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, αύριο με τη ΓΣΕΒΕΕ και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσεις γύρος διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους. «Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, κ. Πρόεδρε, να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας», κατέληξε.

Ρεζίλι στον διεθνή Τύπο για το 6ημερο

Νέα νομοθεσία για μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, ενώ άλλες χώρες εφαρμόζουν πιλοτικά και υιοθετούν τις τετραήμερες εργάσιμες εβδομάδες, σημειώνει δημοσίευμα της Washington Post.

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει το παράδοξο πως  «ενώ το τετραήμερο εργάσιμης εβδομάδας έχει αυξηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ, η Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Τονίζει δε πως η έρευνα έχει δείξει πως η τετραήμερη εργασία ωφελεί την παραγωγικότητα και την ευημερία και την ικανοποίηση των εργαζομένων. 

«Σίγουρα φαίνεται σαν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και κοντόφθαλμο», δήλωσε η Malissa Clark, διευθύντρια του Healthy Work Lab του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που μελετά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. «Γνωρίζουμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων».

Σε πολλά μέρη της Ασίας και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, μια εβδομάδα εργασίας έξι ημερών είναι ρουτίνα. Ωστόσο, παγκοσμίως, περισσότερες χώρες εξετάζουν επίσης μείωση του ωραρίου. Η Γαλλία είναι μεταξύ των πιο πρόσφατων χωρών που εφαρμόζουν πιλοτικά τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενώ το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που την ενέκρινε επίσημα το 2022. Άλλες χώρες που έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας περιλαμβάνουν την Ισλανδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική, αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post.

Η κίνηση της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η αύξηση των ωρών στην πραγματικότητα βλάπτει την παραγωγικότητα παρά την ενισχύει, δήλωσε η Brigid Schulte, διευθύντρια του προγράμματος δικαιοσύνης εργασίας-οικογένειας Better Life Lab στο think tank New America. Αντίθετα, η αύξηση των ωρών συχνά οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα λάθη, να είναι πιο αργοί στις εργασίες και να υποφέρουν από εξάντληση, άγχος και ασθένειες.

Το ίδιο παράδοξο επισημαίνει και ο Guardian. Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει με τη σειρά της πως «οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι, εφεξής, μπορούν να κάνουν μια έκτη μέρα εργασίας σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την υπερτροφοδότηση της παραγωγικότητας».

Και προσθέτει: «Αφού ξεπέρασε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου έχει αντιστρέψει ξανά την τάση, εισάγοντας μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών».

«Δεν έχει κανένα νόημα», είπε ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να πάει στον άλλο δρόμο»

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ

«Από τα χαμόγελα του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας, μέχρι τις πραγματικές συνθήκες εργασίας… μια άβυσσος», σχολιάζει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος.

Ο κ. Γαβρήλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «με μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα των ημερών και να πάρει τα βλέμματα από τα πραγματικά προβλήματα της ακρίβειας και την διάχυτη αγανάκτηση για την αλαζονεία των στελεχών του. Δυστυχώς όμως για αυτόν, η πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι, δεν διορθώνεται με πλατιά χαμόγελα, ούτε με ψεύτικα success stories για τα εργασιακά:

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται υποχρεωτικά η 6ημερη εργασία, αφού πρώτα οι Νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη άνοιξαν παράθυρο για 10ωρη, ακόμη και 13ωρη, εργασία. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς το παρελθόν, καταλύοντας εργασιακά δικαιώματα χρόνων, όπως αυτό της 5νθημερης και 8ωρης εργασίας. Την ίδια ώρα, δε, γίνεται ο «παράδεισος» των φτηνών εργατικών χεριών, της μαύρης εργασίας και των ευέλικτων εργασιακών συνθηκών. Από τα χαμόγελα του Πρωθυπουργού και της κα. Κεραμέως στο Υπουργείο Εργασίας, μέχρι τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, μια άβυσσος.

Δεν ξέρουμε τι το «εντυπωσιακό» βλέπει ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την μείωση της ανεργίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ανεργία στις γυναίκες κυμαίνεται περίπου στο 14%, ενώ αυτή των νέων στο 23% περίπου, και η χώρα μας έχει το δεύτερο πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη (10,5%) με περίπου μισό εκατομμύριο κόσμο να ψάχνει για δουλειά. Όσο για τις θέσεις εργασίας που η Κυβέρνηση διαφημίζει, η ΕΛΣΤΑΤ στην αρχή του έτους ήταν πολύ ξεκάθαρη: πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι με ευέλικτη μορφή απασχόλησης. Αυτές είναι οι «επιτυχίες» της ΝΔ για τις όποιες επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο, εμπαίζοντας χιλιάδες εργαζόμενους και νέους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Ο κ. Μητσοτάκης διψά τόσο πολύ να επουλώσει τις πληγές που άφησαν οι πρόσφατες εκλογές στην παράταξή του, όταν 1εκ περίπου ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στην ΝΔ εξαιτίας των πολιτικών της, που δεν διστάζει να στήσει ένα ολόκληρο σόου κοροϊδίας, με θύματα τους συνταξιούχους. Στην αρχή μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στα διυλιστήρια και στις εταιρείες ενέργειας, μετά μας είπαν πως υπάρχουν αλλά δεν θα τα φορολογήσουν. Μετά έχασαν 10 μονάδες και μας είπαν πως θα τα φορολογήσουν- με τον κατώτερο όμως συντελεστή της ΕΕ, για να μην πιέσουν πολύ τα μεγαλο- συμφέροντα- και τώρα μας λένε πως θα δώσουν έναν χριστουγεννιάτικο μποναμά σε κάποιους συνταξιούχους, όταν το Πάσχα είπαν πως δεν έχει λεφτά το Κράτος για να δώσει το πασχαλινό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους! Κρίμα που η ΝΔ δεν έμαθε ακόμη ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα, μπορεί να ανέχονται πρόσκαιρα, αλλά ούτε ξεχνούν, ούτε συγχωρούν. Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζονται επιδοματική πολιτική. Χρειάζονται γενναίες και άμεσες αυξήσεις και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Ελεημοσύνες και πονηρές μικροπολιτικές με τον κόσμο της απόμαχης εργασίας, μόνο μια Κυβέρνηση στα όρια της πτώσης θα έκανε.

Σημείωση, κ. Μητσοτάκη, πριν σπεύσετε να ονομάσετε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως μια καινοτομία που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησής σας, δείτε λίγο την πρόσφατη εγκύκλιο της ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας και διαβάστε πόσους κλάδους, φωτογραφικά, εξαιρεί, και πόσα δικαιώματα, επιπλέον, κόβει από τους εργαζόμενους, δίνοντάς τα «δωράκι» στους μεγαλοβιομήχανους».

ΠΑΣΟΚ

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις του στα υπουργεία με την ψευδεπίγραφη ατζέντα «βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και μέριμνα για τους πιο ευάλωτους». Σήμερα επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τον τόπο όπου η κυβέρνηση αυτή εκτελεί ένα διαρκές έγκλημα κατά των εργαζομένων, που ο χρόνος απασχόλησης τους ξεπερνά όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η αγοραστική τους δύναμη ξεπερνά μόνο εκείνη των Βουλγάρων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Μουλκιώτης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Και συνεχίζει: «Τον τόπο όπου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα και υπό το βάρος νεοφιλελεύθερων δοξασιών:

-Απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις δημιουργώντας ένα εργασιακό τοπίο με κύρια χαρακτηριστικά την χαμηλά αμειβόμενη, ευέλικτη και επισφαλή εργασία,

-Εξατομίκευσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 10ωρη, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου,

-Καθιέρωσε την 6ήμερη εργασία , όταν η υπόλοιπη Ευρώπη στρέφεται στην 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών,

-Νομιμοποίησε την 13ωρη ημερήσια απασχόληση (σε 2 εργοδότες) παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αδιαφορώντας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (1 νεκρός ανά 2 ημέρες),

-Ποινικοποίησε το δικαίωμα της απεργίας,

-Αποδυνάμωσε το ΣΕΠΕ μετατρέποντάς το σε «μαϊμού» Ανεξάρτητη Αρχή αφαιρώντας του την ουσιαστική κοινωνική του αποστολή , δηλαδή την προστασία των εργαζόμενων σε μια αγορά εργασίας που ολοένα και περισσότερο θυμίζει ζούγκλα.

Επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός τον τόπο που η Κυβέρνηση αυτή εκτελεί ένα διαρκές έγκλημα κατά των συνταξιούχων:

-Διατηρώντας (με επουσιώδεις τροποποιήσεις) το νόμο Κατρούγκαλου/ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα καταργήσει,

-Διατηρώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τις άλλες 14 μειώσεις συντάξεων που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου/ΣΥΡΙΖΑ,

-Διατηρώντας την προσωπική διαφορά που στερεί από 800.000 συνταξιούχους κάθε ελπίδα αύξησης , έστω και ελάχιστης, της σύνταξής τους,

-Καταργώντας ακόμα και τη λειψή 13η σύνταξη που είχε δοθεί για ψηφοθηρικούς λόγους το 2019,

-Διαλύοντας τον ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών : ο μοναδικός «μεταρρυθμιστικός της οίστρος» ήταν η αύξηση των μισθών των γαλάζιων golden boys» σε 8.000 ευρώ μηνιαίως!

Τελικά, αυτούς εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν αναφέρεται στην προστασία των πιο ευάλωτων: τους ευνοούμενους του Μεγάρου Μαξίμου και τα γαλάζια golden boys».

ΚΚΕ

«Οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ομολογία ότι την αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές και είχε ως βάση τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας που φτάνουν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς με την εφαρμογή των απλήρωτων υπερωριών, τα 12ωρα και τα 13ωρα, την 6ήμερη απασχόληση, τα εργατικά δυστυχήματα που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στο Υπ. Εργασίας».

«Όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης τα αγνόησε επιδεικτικά, αποδεικνύοντας ότι δε λαμβάνει καμία “εντολή” από τον λαό, αλλά αντίθετα υλοποιεί τις “εντολές” των εργοδοτικών ενώσεων και των επιχειρηματικών ομίλων με αντιδραστικούς νόμους και με άθλιες εγκυκλίους κατά παραγγελία εργοδοτών, όπως αυτή που φτάνει στο σημείο να βγάζει έξω από το μεροκάματο το μισάωρο διάλειμμα και το εικοσάλεπτο προετοιμασίας, ως μη “παραγωγικό χρόνο”. Υποκριτικά κάνει εξαγγελίες για δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την ίδια στιγμή που αναγγέλλει νέα “κίνητρα” για παραμονή στην εργασία των συνταξιούχων, που λαμβάνουν συντάξεις πείνας, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι προετοιμάζει την αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι, όμως, ήδη οργανώνουν την απάντηση και τις διεκδικήσεις τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, για μείωση του εργάσιμου χρόνου, αυξήσεις στις συντάξεις, δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή χωρίς καμιά αναμονή. Ήδη ο αγώνας σε μια σειρά κλάδους και χώρους έχει μετατρέψει αυτούς τους αντεργατικούς νόμους σε κουρελόχαρτο. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την στήριξη και τον συντονισμό, τη μαχητική διεκδίκηση των εργαζομένων».

Νέα Αριστερά

«Ο πρωθυπουργός συνέχισε την καλοκαιρινή περιοδεία του στα υπουργεία. Σήμερα είχε σειρά το Υπουργείο Εργασίας όπου μαζί με την υπουργό κυρία Κεραμέως θριαμβολόγησαν για τις επιδόσεις της κυβέρνησης και στον τομέα της εργασίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Αυτά, την ώρα που η Ελλάδα είναι κεντρικό θέμα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ως η πρώτη χώρα που το 2024 επαναφέρει την εξαήμερη εργασία. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την μείωση της ανεργίας, την ώρα που αυτή παραμένει η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη των 27», σημειώνει και συνεχίζει:

«Αναφέρθηκε στους μισθούς που, παρά την αύξηση στον κατώτατο η οποία εξαφανίζεται από τον πληθωρισμό, παραμένουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στάσιμοι και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη ενώ οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 8,3% την περίοδο 2019-2023, η μεγαλύτερη σε επίπεδο ΕΕ. Μητσοτάκης και Κεραμέως μίλησαν γενικά για ελέγχους στην εστίαση και στον τουρισμό ενώ η σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι συνθήκες γαλέρας και οι εργοδοτικές παραβιάσεις της νομοθεσίας καλά κρατούν. Ο πρωθυπουργός αντί για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, εξήγγειλε Χριστουγεννιάτικη ενίσχυση για τους συνταξιούχους ενώ χιλιάδες δικαιούχοι ακόμα περιμένουν την έκδοση της σύνταξης τους».

«Όσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να πείσει για το αντίθετο, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η κυβέρνηση των εργοδοτών, των χαμηλών μισθών και της παραβατικότητας. Πολιτική υπέρ των εργαζομένων σημαίνει πραγματική αύξηση στους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, λιγότερες ώρες δουλειά και σταδιακή εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας  όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, ισχυροί μηχανισμοί ελέγχων και επιβολή προστίμων», καταλήγει η η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

Πηγή :https://www.efsyn.gr/

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ