Μια Ληξουριώτικη βουλευτική φωνή στα 1963 για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Newsroom

Γράφει ο Γεράσιμος  Σωτ. Γαλανός

Μέσα στο πλήθος των προσωπικοτήτων που από το 1842 ζητούν την επιστροφή  των μαρμάρων του Παρθενώνα  από το Βρετανικό Μουσείο,συγκαταλέγεται και ο παλιός βουλευτής Κεφαλληνίας,  Ληξουριώτης ναύαρχος,  Χαράλαμπος Ρουχωτάς. 

​Εκλέχτηκε   βουλευτής Κεφαλληνίας με την Ένωση Κέντρου κατά τη δεύτερη επιλογή το 1963 και από τις πρώτες κινήσεις του ήταν προκαλέσει και να θυμίσει στην ΕλληνικήΒουλή για την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ήταν τα χρόνια που λόγω των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων  έμενε κάπως σιωπηλό (1961 τα ζήτησε η Ακαδημία Αθηνών)και η ερώτηση του Βουλευτή Χαράλαμπου Ρουχωτά, εκδήλωσε μια μεγάλη συζήτηση και μάλιστα με διεθνή απήχηση. 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΚΚΥΛΙΑ ΕΠΕ

​Στις ακόλουθες γραμμές μεταφέρεται το κείμενο όπως έχει από την τότε τοπική εφημερίδα, «Η Φωνή της Κεφαλληνίας » του Γ. Κουρή 

5 -1- 1963, αρ. φύλ. 423. ) 

« Διεθνή απήχησιν εσημείωσεν η κατωτέρω  ερώτησις του Βουλευτού μας κ. Χαρ.  Ρουχωτάσχετικώς με τα κλαπέντα υπό των Άγγλων  εκ της Ακροπόλεως  αγάλματα αμυθήτουαρχαιολογικής αξίας.

​Μόλις εγνώσθη η κατάθεσις της ανωτέρω ερωτήσεως επεσκέφθησαν  τον βουλευτήν μας ανταποκριταί του «Ρώϋτερ» και όλων των άλλων μεγάλων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων  προς τους οποίους ο κ. Ρουχωτάς έδωσενσχετικάς συνεντεύσεις μεταδοθείσας εις ολόκληρον τον κόσμον.

Η ΕΡΩΤΗΣΙΣ

Δια τους εξοχωτάτους  κ.κ. πρόεδρονΚυβερνήσεως και υπουργούς Εθνικής Παιδείας:

Ερωτώνται οι εξοχώτατοι  κ. κ. πρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εθνικής Παιδείας εις τίνας ενεργείας προέβησαν ή πρόκειται  να προβούν δια την επιστροφήν  εις την Ελλάδα των δια δόλου και  δωρωδωκίας των Τούρκων κατακτητών αφαιρεθέντων παρα  του Άγγλου  διπλωμάτου Θωμά Έλγιν εκ της Ακροπόλεως  των αμυθήτου  αρχαιολογικής αξίας αετομάτωντου Παρθενώνος της Καρυάτιδος των πλακών της απτέρου Νίκης και άλλων εν συνόλω 253 τεμαχίων  μαρμάρων γνωστών δια την απομαύρωσιν της Αγγλικής  ιστορίας  ως Ελγινείων μαρμάρων…».

Ενδιαφέρον έχει η πρόταση του Χαράλαμπου Ρουχωτά για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, να αναρτηθεί μια επιγραφή στην Ακρόπολη,  η οποία θα ενημέρωνε τους επισκέπτες και συγχρόνως θα πρόσβαλε τον  άρπαγα «Πολιτισμένον» κλέφτη   Άγγλον και κατ’ επέκταση το Έθνος του. 

«…ότι δια τους λόγους της ιστορικής αληθείας και διαφωτίσεως  των  πολυπληθών πεπολιτισμένων … θα πρέπει να αναρτήσωμεν επιγραφάς εις όλας τας γλώσσας εις τα οποίας θα αναγράφονται τα εξής: 

« Από τη θέσιν αυτήν η βάνδαλος χείρ τουΆγγλου διπλωμάτου Θωμά Έλγιν κατά τα έτη 1799 έως  1802 αφήρεσε τα περίφημα  αετόματα του Παρθενώνος και τα μετέφερε και τα επώλησε αντί 35. 000 λιρών Αγγλίας  εις το Βρετττανικόν Μουσείον όπου κατακρατώνται  παρανόμος  και μέχρι σήμερον ».    

Επιπλέον,  καλό θα είναι να μας γίνει  «σημαία συνείδησης» τα μάρμαρα του Παρθενώνα να μην τα ονομάζουμε (Ελγίνεια). Αλλιώς δίνουμε αξία στον κλέφτη της βάνδαλης αρπαγής των μαρμάρων.

Advertismentspot_img
Advertismentspot_img
Advertismentspot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ